Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Theresa May ustála hlasovanie o dôvere. Na vodcovskej stoličke zotrvá
Zdielať na

Theresa May ustála hlasovanie o dôvere. Na vodcovskej stoličke zotrvá

Archívna reportáž

LONDÝN / Britská premiérka Theresa May ustála hlasovanie poslancov svojej vlastnej Konzervatívnej strany o nedôvere. Rozhodovalo sa v ňom o tom, či bude naďalej vodcom konzervatívcov. V prípade, že by jej konzervatívci dôveru nevyslovili, padla by aj jej vláda.

O tom, že pre May bolo hlasovanie o dôvere pozitívne, informoval poslanec Graham Brady, ktorý mal na starosti sčítanie hlasov. 

Poslanci vládnej Konzervatívnej strany v tajnom hlasovaní odpovedali na otázku, či majú dôveru v Theresu May. Hlasovanie bolo poriadne tesné, pretože hlasovanie jej priznalo 200 poslancov, zatiaľ čo nedôveru 117. 

Na to, aby May naďalej ostala vodcom strany, potrebovala získať 159 z 317 hlasov.

Sľúbila odchod

Premiérka Theresa May prisľúbila, v riadnych voľbách v roku 2022 stranu konzervatívcov nepovedie. Pred výborom, ktorý rozhodoval o jej zotrvaní na čele strany premiérka vyhlásila, že v riadnych voľbách v roku 2022 už stranu konzervatívcov nepovedie. 

Svoj odchod z čela konzervatívcov podľa zdrojov časovo neurčila. Zopakovala, že pokiaľ by sa vymenil líder strany, bolo by to s ohľadom na brexit veľmi zle načasované. Podľa jedného zo zúčastnených bolo celé stretnutie za zatvorenými dverami emočne vyhrotené a niektorí z prítomných mali slzy v očiach. 

May sa ďalej zmienila, že do 21. januára 2019 chce s Bruselom vyjednať variantu írskej poistky, ktorú by zdieľali i severoírski unionisti, ktorí menšinovú britskú vládu podporujú. Európska únia pritom jednoznačne odmieta zmeny dojednaného textu zmluvy, ktorého súčasťou je aj pre časť britskej politickej scény neprijateľná poistka pre režim na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom. 

Rokovania o brexite sú mimoriadne vyhrotené najmä na britskej strane. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy