Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Britská premiérka May prisľúbila odchod. Vo voľbách v roku 2022 konzervatívcov nepovedie
Zdielať na

Britská premiérka May prisľúbila odchod. Vo voľbách v roku 2022 konzervatívcov nepovedie

Zdroj: SITA

LONDÝN / Premiérka Theresa May prisľúbila, v riadnych voľbách v roku 2022 stranu konzervatívcov nepovedie. Vyjadrila sa tak pred výborom, ktorý združuje vplyvných konzervatívnych zákonodarcov, krátko pred pred hlasovaním o vyslovení nedôvery voči nej. Podľa výsledkov hlasovania sa rozhodne či zostane v čele strany.

Britská premiérka svoj odchod z čela konzervatívcov podľa zdrojov z jednania nijak časovo neurčila. Zopakovala, že pokiaľ by sa vymenil líder strany, bolo by s ohľadom na brexit veľmi zle načasované. Podľa jedného zo zúčastnených bolo celé stretnutie za zatvorenými dverami emočne vyhrotené a niektorí z prítomných mali slzy v očiach. 

May sa ďalej zmienila, že do 21. januára 2019 chce s Bruselom vyjednať variantu írskej poistky, ktorú by zdieľali i severoírski unionisti, ktorí menšinovú britskú vládu podporujú. Európska únia pritom jednoznačne odmieta zmeny dojednaného textu zmluvy, ktorého súčasťou je aj pre časť britskej politickej scény neprijateľná poistka pre režim na hranici medzi Írskom a britským Severným Írskom. 

Výsledok tajného hlasovania konzervatívcov by mal byť známy okolo 22.00 hodiny. May potrebuje získať prostú väčšinu 159 z 317 zákonodarcov Konzervatívnej strany, aby hlasovanie ustála. "Niektorí poslanci, ktorí verejne May podporili, ale v súkromí podľa britských politických komentátorov uviedli, že budú hlasovať proti nej," upozornila agentúra Reuters.

Premiérka May mala naozaj kritický týždeň. Pozrite sa prečo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy