Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Diego R. čelí ďalšej obžalobe. Viac ako milión eur ho postaví pred súd v Humennom
Zdielať na

Diego R. čelí ďalšej obžalobe. Viac ako milión eur ho postaví pred súd v Humennom

HUMENNÉ / Taliansky podnikateľ Diego R. z východného Slovenska sa postaví pred senát Okresného súdu v Humennom. Svokor Antonina Vadalu a muž, o ktorom písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak, čelí obžalobe pre obzvlášť závažný zločin sprenevery. A prokurátor má na stole ďalší prípad. Talian mal spriazneným firmám požičať viac ako 1,6 milióna eur a svojej spoločnosti tak podľa prokuratúry spôsobiť úpadok.

Už teraz je jasné, že taliansky podnikateľ sa za údajne protizákonné konanie bude zodpovedať pred sudcom. Prokurátor ho obžaloval, a to pre obzvlášť závažný zločin. Muž je známy vášňou k športovým talianskym autám. Sudcovi bude vysvetľovať údajnú spreneveru. Skutok sa má týkať kúpy traktora ešte v roku 2015, za ktorý v stanovenej lehote nezaplatil. "Uvedený traktor nevrátil a znemožnil jeho vydaniu po odstúpení od zmluvy, čím tak svojím konaním spôsobil pre spoločnosť škodu vo výške takmer 160-tisíc eur," vyjadrila sa Krajská prokuratúra. 

Za obzvlášť závažný zločin sprenevery hrozí v tomto prípade páchateľovi väzenie na 10 až 15 rokov, keďže má ísť o škodu veľkého rozsahu. "V predmetnej trestnej veci súd nariadil termín hlavného pojednávania na 31. január 2019," informovala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. Taliansky podnikateľ má aj ďalšie problémy so zákonom. Policajný vyšetrovateľ ho obvinili z ďalšieho trestného činu, a to vo veci zavinenia úpadku. "Dokazovanie tohto trestného činu môže byť náročné, pretože ide o úmyselný trestný čin," povedala advokátka Anna Drugdová. 

Polícia prípad ukončila návrhom na podanie obžaloby. Skutok sa mal stať v rokoch 2015 a 2016. "Poskytol ako konateľ spoločnosti viacero nezdokladovaných presunov finančných prostriedkov označených ako pôžičky medzi spriaznenými osobami a niektoré z týchto finančných presunov následne spriaznené osoby uznali ako svoj dlh voči spoločnosti," píše sa v stanovisku Krajskej prokuratúry.  Má ísť o tri firmy a dokopy až o 1,6 milióna eur. Zároveň mal časť podielu vo firme previesť na svoju príbuznú, a to za podhodnotenú cenu. Podľa prokuratúry tým, že časť majetku firmy odstránil, spôsobil jej úpadok. 

Právny zástupca podnikateľa nám v telefonickom rozhovore povedal, že mu našu prosbu o stanovisko odovzdá. Talian ale telefón napriek našim opakovaným pokusom nedvíhal. 

Diego R. sa na súde objavil aj v júni. Pozrite si reportáž o čo išlo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy