Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Slovenský jeleň ušiel do Poľska, no vrátil sa. Získal si sympatie domácich i turistov
Zdielať na

Slovenský jeleň ušiel do Poľska, no vrátil sa. Získal si sympatie domácich i turistov

VYSOKÉ TATRY / Slovenský jeleň, ktorý pred časom odišiel do Poľska, je späť. Aj napriek tomu, že skoro celé leto strávil pri Morskom oku v poľských Tatrách, teraz sa vrátil na Slovensko.

Jeleň, ktorého na jar tohto roku odchytili a vypustili v prevýchovnom centre, sa rozhodol utiecť. Preskočil plot a namieril si to do Poľska. Tam sa ubytoval pri Morskom oku. Jeleň sa stále pohyboval v okolí Morského oka. Tam ho turisti nielen prikrmovali, ale dokonca aj hladkali. "Je to prirodzená vec. Ten jeleň videl a počul ľudí a preňho je to zdroj potravy. Je prirodzené, že sa k ľuďom približoval. Budeme sa ho snažiť vrátiť Slovákom," povedal vtedy Filip Zieba z poľskej strany Tatranského národného parku. 

Naozaj sa aj stalo. Prešlo iba niekoľko dní a jeleň sa objavil priamo v centre Tatranskej Lomnice. Pre domácich, ale aj pre turistov sa stal okamžite obrovskou atrakciou. Situácia sa opakovala. Aj u nás ho turisti prikrmovali.

Radosť ale nemajú ochranári. Vyzerá to, že pobyt u Poliakov mu neprospel. "Tak nadšení z toho nie sme, jeleňa sme vzhľadom na to, že bol sylantropný, nemal strach pred ľuďmi, začínal byť agresívny, uspali a odviezli do zvernice na javorinu. Kadiaľ odtiaľ ušiel sme nezistili," povedal Maroš Petrík zo Štátnych lesov Tanapu. 

"Počas jeho pobytu na poľskej strane nám ho Poliaci trochu pokazili, pretože ho naozaj naďalej prikrmovali, hladkali, takže ten kontakt s ľuďmi mal aj vtedy," uviedol Jozef Hyble zo Štátnych lesov TANAP-u. 

Jeleňovi najviac škodia práve turisti a domáci, ktorí ho prikrmujú. "To zviera ma v prírode inú stravu. Čo sme videli v tých krmítkach, ľudia mu tam hádžu chlieb, čo je kysnuté cesto, alebo dokonca aj šupky z pomarančov, ktoré sú chemicky ošetrované," uviedol Jozef Štefaňák z Mestskej polície Vysoké Tatry.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy