Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krajiny OSN prijali globálny pakt o migrácii. Slovensko sa samitu nezúčastnilo
Zdielať na

Krajiny OSN prijali globálny pakt o migrácii. Slovensko sa samitu nezúčastnilo

Google News Button Sledovať správy

MARAKÉŠ / Šéf diplomacie Miroslav Lajčák môže mať čiastočný pocit zadosťučinenia. Globálny pakt o migrácii oficiálne odobrilo 164 krajín, hoci Slovensko, Česko a viaceré európske krajiny do Maroka ani neposlali svojho zástupcu. Generálny tajomník OSN totiž tvrdí, že o migračnom pakte sa šírili mýty, hoci v skutočnosti je "návodom, ako zabrániť utrpeniu a chaosu".

Podľa OSN je na svete aktuálne 258 miliónov migrantov, pakt mal predstavovať spoločný základ pre riešenie problémov s migráciou a lepšiu koordináciu krajín. Na konferenciu napokon nedorazila približne tridsiatka členov OSN. Dokument vo viacerých krajinách vyvolal podobné vášne ako u nás. Hoci slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák sa napokon do vlastného kresla vrátil, napríklad v Belgicku sa pre migračný pakt rozpadla vláda.

Slovensko aktuálne v Marrakéši nemá zástupcu, poslalo len list, v ktorom premiér Peter Pellegrini informuje o tom, že Slovensko s finálnou verziou migračného paktu nemôže súhlasiť, čo potvrdil parlament i vláda. V liste sa viackrát odvoláva na suverenitu migračnú politiku, ktorú si má krajina určovať samostatne. Podporujeme užšiu spoluprácu s tranzitnými krajinami, riešenie problémov v krajinách, odkiaľ migranti utekajú a naďalej odmietame migračné kvóty.

Globálny pakt, ktorý má byť definitívne potvrdený na Válnom zhromaždení OSN 19. októbra, vyvolal v predchádzajúcich mesiacoch vo viacerých krajinách vlnu kritiky. ​Priaznivci paktu si od dokumentu sľubujú spoluprácu v riešení problémov migrácie či lepší boj proti pašerákom ľudí. Podľa kritikov ale text predstavuje migráciu ako pozitívny fenomén, čím podporuje nekontrolovanú migráciu a stiera rozdiely medzi nelegálnou a legálnou migráciou. 

K prijatiu paktu aj ostatnými krajinami, ktoré sa konferencie nezúčastnili, vyzval generálny tajomník OSN António Guterres, podľa ktorého pakt pomôže zabrániť utrpeniu a chaosu a bude prospešný pre všetkých. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy