Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Jeden darca dokáže zachrániť niekoľko životov. Slováci sú stále veľmi konzervatívni
Zdielať na

Jeden darca dokáže zachrániť niekoľko životov. Slováci sú stále veľmi konzervatívni

BRATISLAVA / V oblasti darcovstva sme vraj ešte stále veľmi konzervatívni. Slovensko patrí ku krajinám, kde je čakacia doba na transplantáciu orgánov stále najdlhšia zo všetkých štátov Európskej únie. Pritom niekedy dokáže aj jeden darca zachrániť naraz niekoľko životov.

Andrea Tóthová je mama Hanky, ktorú v 18 rokoch postihla zákerná choroba, ktorá mala veľmi rýchly priebeh. "Ochorela na meningokovo meningitídu. Žila 9 dní," uviedla mama darkyne. Hanka sa od svojich troch rokov túžila stať detskou lekárkou. V čase kedy ochorela, bola v maturitnom ročníku a pripravovala sa na prijímačky na medicínu. Svoj sen si síce už nestihla naplniť, no napriek tomu sa jej podarilo zachrániť niekoľko ľudských životov. "Keď zomrela, tak nás lekári požiadali či by sme darovali niektorý orgán a my sme sa vlastne dohodli všetci, aj s jej sestrami, že darujeme všetko čo sa použiť dá," opísala situáciu Andrea Tóthová. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa Hanke a jej rodine podarilo zlepšiť a zachrániť minimálne 4 ľudské životy.

​Darovanie orgánov podporuje aj samotná cirkev. "Je to naozaj prejav toho, že cirkev všeobecne je moderná a naklonená takémuto spôsobu veľmi humánnej liečby," povedal Martin Chrastina, regionálny transplantačný koordinátor. Práve veriaci si v Dóme svätého Martina omšou pripomenuli a poďakovali všetkým darcom, ktorí zachránili ľudské životy. Kázeň mal dokonca diakon, ktorému darovanie obličky zachránilo život.

"Z mojej strany je tu snaha podať vlastné svedectvo a poukázať na to dobro, ktoré mne samému bolo preukázané. A som rád, že aj možno takouto duchovnou cestou možno povzbudiť ľudí k niečomu dobrému," povedal diakon Róbert Holečka.

Nedostatok darcov je celosvetový problém, len v EÚ pre ich nedostatok zomrie denne 12 ľudí. "My sa snažíme rôznymi aktivitami ako napríklad aj podobnou omšou zlepšiť všeobecné povedomie. Že transplantácie zachraňujú ľudské životy a že orgány nevieme získať inak iba od darcov. Srdce, pľúca, pečeň, iba od darcov mŕtvych. Takže toto je jedno z podujatí, ktorým chceme vzdať hold všetkým darcom orgánov," dodala Zuzana Žilinská MHA zástupca prednostu pre transplantáciu obličiek urologická klinika LF UK. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy