Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tešili ste sa, že čas sa už čoskoro v zime a v lete meniť nebude? Zbytočne
Zdielať na

Tešili ste sa, že čas sa už čoskoro v zime a v lete meniť nebude? Zbytočne

BRATISLAVA/BRUSEL / Otázka kedy skončí striedanie letného a štandardného času je opäť aktuálna. Po dátumoch ako jar či jeseň 2019, tento týždeň prišli s ďalším - rok 2021. Členské štáty Európskej únie sa totiž zhodli zatiaľ iba na dvoch veciach: že chcú, aby sa striedanie zrušilo a že viaceré z nich ešte nie sú na tento krok pripravené.

"Aj pondelňajšie rokovanie rady ministrov v Bruseli ukázalo že je ešte veľa problémov, ktoré sa musia vyriešiť, pokiaľ zrušíme striedanie zimného a letného času. Preto Rakúsko prichádza s kompromisným návrhom, urobiť tak až v roku 2021," uviedol rakúsky minister dopravy, Norbert Hofer.

​Európska komisia pôvodne ambiciózne navrhovala, aby sme si hodinky nemuseli posúvať od jari budúceho roka. No to vyvolalo množstvo obáv.

Ani návrh Rakúska, aby sa striedanie časov definitívne skončilo najneskôr v októbri 2021, nemusí byť posledný. Po ňom totiž preberá predsedníctvo v Rade Európy Rumunsko a to môže mať úplne iný názor.

Aj keď väčšina členských krajín únie víta spomalenie procesu a chce si počkať na detailnejšiu diskusiu, podrobnú analýzu i jasnú koordináciu, v ovzduší je cítiť aj sklamanie. "Ja by som preferovala, keby ten legislatívny proces aspoň vrámci parlamentu bol skončil v tomto volebnom období a boli by sme to odhlasovali," myslí si europoslankyňa Anna Záborská. "Verila som, že sa dohodneme o zrušení striedania času, no iba sme si vypočuli správu o pokroku," pridáva sa Violeta Bulcová, europoslankyňa pre dopravu. 

Pripomeňme, že Slováci vo viacerých prieskumoch hlasovali za zachovanie letného času. Ktorý čas si nechať, o tom môže rozhodnúť každá krajina sama. "To posunutie na rok 2021 má výhody v tom, aby sa rozhodli, že zachovajú 3 časové pásma a inak bude ten čas v krajinách EÚ rovnaký," hovorí Záborská. 

Pozrite si staršiu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy