Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Lekári nedodržujú sľub, ktorý dala VšZP pacientom. Peniaze si pýtajú aj napriek preplácaniu
Zdielať na

Lekári nedodržujú sľub, ktorý dala VšZP pacientom. Peniaze si pýtajú aj napriek preplácaniu

BRATISLAVA / Napriek verejnému sľubu všeobecnej zdravotnej poisťovne, že lekárom poskytovanú starostlivosť uhradia, aj keď s nimi nemajú uzatvorené zmluvy, si lekári od ľudí pýtali peniaze. Pacienti sa navyše ihneď od lekára vybrali rovno do poisťovne, aby im peniaze preplatili. Ale ani to sa nestalo. Peniaze im vráti až v priebehu 30 dní.

Stovky pacientov v pondelok pred ambulanciami krútili hlavami, keď zbadali oznam.: "Táto ambulancia nemá zmluvu so VšZP(25..). Vyšetrenie hradí pacient podľa nášho cenníka. O preplatenie požiadajte Vašu poisťovňu." Netrpezlivo tak čakali na výslednú sumu. Do Všeobecnej zdravotnej poisťovne sa redakcia TV JOJ vybrala s pacientkou, ktorá zaplatila hotovosť v chirurgickej ambulancii. Za ošetrenie uhradila 8 eur. S dokladom o zaplatení sa vybrala do poisťovne po svoje peniaze. Zostala ale nemilo prekvapená. Z kancelárie odchádzala bez jediného eura. V poisťovni vypísala len potrebnú žiadosť a teraz musí čakať na vyjadrenie. 

K vzájomnej dohode tak skoro nedôjde. Kým lekári chcú s poisťovňou rokovať, poisťovňa na nárokoch trvá. "Keď nie sú v zmluvnom vzťahu s poisťovňou, môžu si pýtať peniaze od pacientov," vyjadril sa lekár zo Zväzu ambulantných poskytovateľov. "My sme dali prísľub a lekári nemajú vyberať peniaze, pretože my im všetko uhradíme," poznamenala generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková. 

Prezident lekárskej komory tvrdí, že zmluvy, ktoré individuálne pracovníci poisťovne lekárom ponúkajú, sú nezrozumiteľné. "My chceme rokovať s poisťovňou, pretože takto to má dosah na pacienta," uviedol prezident SLK  Marián Kollár. "My si dávame čas do konca roka na uzavretie a im ponúkame to zvýšenie, ktoré poznajú," povedal ďalej Hlinková.

Vedenie VšZP vraj neustúpi. Namiesto rokovania s nespokojnými lekármi oslovila asociáciu nemocníc, aby v prípade potreby starostlivosť o pacientov, namiesto ambulantných lekárov, prevzali nemocnice a polikliniky. "Dnes sme sa dohodli, že ak by nebola pokrytá zákonná minimálna sieť, pomôžu nemocnice," vysvetlila riaditeľka poisťovne. "Pacienti nemajú platiť. Poisťovňa garantovala, že všetko uhradí lekárom aj lekárňam. Ja som oslovila vedenie VšZP a ony mi sľúbili, že dôjde k zmieru a vyrieši sa to," dodala k celej veci ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Lekári vypovedali zmluvy so VŠZP. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy