Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poľadovica na cestách ochromila MHD. Problémy mali aj vlaky z Čiech na Slovensko
Zdielať na

Poľadovica na cestách ochromila MHD. Problémy mali aj vlaky z Čiech na Slovensko

BRATISLAVA / Nízke teploty a silný mráz spôsobili na cestách v hlavnom meste problémy vodičom. Niektoré úseky ciest sa premenili na ľad. Dopravný podnik Bratislava od rána rieši problémy s meškajúcimi linkami MHD. Najhoršia situácia je ale smerom na Kolibu.

Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil výstrahu 1. a 2. stupňa pred poľadovicou na celom území Slovenska na pondelok. Týkať sa ale bude aj niektorých krajov aj v utorok. Vodiči sa zobudili do nepríjemného pondelkového rána. Cesty na niektorých úsekoch v hlavnom meste ale aj v okolitých obciach a mestách sa premenili na ľad. 

​Ľudia, ktorí sa vybrali do práce či školy pešo, museli byť mimoriadne opatrní. Chodníky pokrývali zamrznuté vrstvy snehu. 

Problémy mali aj ľudia cestujúci s MHD. Z dôvodu zlých poveternostných podmienok sa meškanie liniek MHD od rána pohybovalo a na niektorých miestach stále pohybuje od 10 do 30 minút. 

Problémy s linkami MHD

Najhoršia situácia je smerom na bratislavskú Kolibu, kde trolejbusy č.203 nepremávajú už približne od 5.00 hodiny ráno. Pre zamrznuté troleje stojí niekoľko liniek za sebou. Vodiči tak musia byť naozaj opatrní, obehnúť sa ich dá iba v protismere. "DPB v v úseku Hodžovo námestie - Koliba nasadil náhradnú autobusovú dopravu," informovala hovorkyňa dopravného podniku Adriana Volfová. Vozidlo s pomocným diesel agregátom sa snažilo na trakčnom vedení námrazu očistiť. Nasadené prišli na miesto aj dve vozidlá, ktoré námrazu fyzicky odstraňovali. Trolejové vedenie opätovne namŕzalo a trolejbusovú dopravu sa podarilo obnoviť až krátko po 16.00 hodine. 

Linka 209 od 6:15 mala taktiež skrátenú trasu a to len po NÚSCH. Po 10. hodine mala byť doprava v mestskej časti Kramáre opäť obnovená. 

Meškania vlakov 

Problém mali cestujúci, ktorí sa rozhodli aj pre súkromného vlakového prepravcu, ktorý využíva rušne poháňané elektrinou. Do Bratislavy dorazili s trojhodinovým oneskorením.

Na strane Českých dráh v dôsledku námrazy došlo k meškaniu vlakov:

  • EN 443 (Praha hl. n. – Košice 08:25 – Humenné 10:33) – 180 minút. Následne meškal v opačnom smere EX 220 v úseku Žilina – Lúky pod Makytou cca 30 minút. Cestujúci zo zmeškaných vlakov mohli využiť nasledujúce spojenia.
  • EN 477 Metropol (Praha hl. n. 23:57 – Štúrovo 07:22 – Budapest-Keleti  08:35) tiež 180 minút.
    Pre vysoké meškanie bola súprava vlaku EN 477 rozdelená na dve časti a radená vo vlakoch EC 271 Metropolitan (Brno hl. n. 06:22 – Kúty 07:13 – Bratislava hl. n. 07:53 – Štúrovo 09:14 – Budapest-Nyugati pu. 10:19) a EC 273 Metropolitan (Praha hl. n. 05:51 – Kúty 09:13 – Bratislava hl. st. 09:53 – Štúrovo 11:14 – Budapest-Nyugati pu. 12:19), čím sa meškanie eliminovalo a EN 477 meškal v cieľovej stanici v rámci Slovenska na cca 32 minút.

Pozrite sa, ako to vyzeralo v nedeľu na cestách  v ostatných mestách Slovenska:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy