Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Som to naozaj ja a nie môj klon, obhajuje sa prezident
Zdielať na

Som to naozaj ja a nie môj klon, obhajuje sa prezident

KRAKOV / Nigérijský prezident Muhammadu Buhari sa v poľskom Krakowe stretol so svojimi krajanmi. Okrem zvyčajných tém však musel riešiť aj naozaj netradičnú vec - musel vysvetľovať, že je to naozaj osobne on, živý a zdravý a nie jeho klon, ako to o ňom vravia chýry.

Muhammadu Buhari poprel správy o tom, že zomrel a bol nahradený klonom. Špekulácie nazval "ignoranstkými fámami."

Počas stretnutia s Nigérijčanmi v Poľsku podľa portálu CNN na sociálnej sieti Twitter zverejnil status, v ktorom píše: "Jedna z otázok, ktorú sme riešili na stretnutí s Nigérijčanmi v Poľsku bolo, či som bol naklonovaný alebo nie. Ignorantské fámy nie sú prekvapivé - vlani, kým som sa liečil a bol práceneschopný, mnohí ľudia dúfali, že som zomrel."

Prezident Buhari strávil v roku 2017 dlhšie obdobia v Londýne, dke sa podrobil rôznym lekárskym zákrokom. Raz bol mimo Nigérie až tri mesiace. Jeho neprítomnosť vyvolala v krajine intenzívne špekulácia o jeho zdravotnom stave a na internete sa objavili mnohé falošné správy o tom, že už nežije.

Ako prezident napísal na Instagrame a Facebooku, chýry o jeho smrti primäli mnohých k tomu, aby oslovili viceprezidenta Yemiho Osinbajoa so žiadosťou, aby sa mohli stať jeho zástupcom.

"Dosť ho to uviedlo do rozpakov, hovoril mi o tom, keď ma navštívil počas mojej rekonvalescencie," povedal Buhari. "Môžem vás uistiť, že toto som naozaj ja. Koncom mesiaca oslávim svoje 76. narodeniny. A naďalej som v plnej sile!"

Hovorca prezidenta Garba Shehu na Facebooku napísal, že jeden z Nigérijčanov sa počas stretnutia s hlavou štátu v Poľsku opýtal, či je naozajstný alebo či je "Jubril zo Sudánu, dvojník, o ktorom sa toľko hovorí". To prinútilo prezidenta k tomu, aby potvrdil svoju totožnosť.

V Poľsku sa zúčastnil na konferencii OSN o klimatických zmenách, COP24. Buhari bol zvolený za prezidenta Nigérie, najväčšej ekonomiky v Afrike a významného producenta ropy v roku 2015. 

Bol to jeho štvrtý pokus stať sa prezidentom. Bývalý generál už Nigérii kedysi vládol. K moci sa dostal v roku 1983 pri vojenskom puči, o dva roky neskôr sa sám stal obeťou puču iných dôstojníkov.

Naklonovaný prezident je predstava, ktorá zatiaľ existuje iba vo vedecko-fantastických filmoch:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy