Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pravá zima dorazila. Pozor na nízke teploty a mráz
Zdielať na

Pravá zima dorazila. Pozor na nízke teploty a mráz

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Na západe krajiny sa ľudia zobudili do bieleho rána. Sneh nás na začiatku posledného mesiaca opäť vyplašil. Na cestách sa šmýkalo, bolo klzko, nebezpečne. 

Sneh v sobotu prinášal rozpadávajúci sa oklúzny front od západu. Ten sa dostal so svojou oblačnosťou do západnej časti krajiny, na východe tak bolo slnečno, ale mrazivo. Z nízkych nočných teplôt, v dolinách a kotlinách bolo až pod -18°C , sa síce teplota zdvihla, ale mali sme od -6 do necelého 1°C. "Nedeľa bude oblačná až zamračená na celom území. Ojedinele môže snežiť, ale pretože za oklúznym frontom so vo vyšších vrstvách atmosféry dostáva nad naše územie teplejší vzduch,objaví sa aj mrholenie, ktoré najmä v západnej časti krajiny môže lokálne aj namŕzať a môže sa teda vytvárať poľadovica," prezradila meteorologička Miriam Jarošová. 
Teplota v noci klesne na -2 až -7°C, na severovýchode a v dolinách a kotlinách vo východnej polovici krajiny až okolo -9°C. Cez deň sa oblačnosť meniť nebude, zostane jej veľa a bude z nej slabo snežiť, alebo mrholiť. Zrána stále pozor na poľadovicu. Denná teplota bude od -4 do 1°C, ale na západe a v Žilinskom kraji sa už prejaví teplejší vzduch a teplomer nám ukáže až do 3°C. Vietor prevažne od juhu do 30, v nárazoch na západe okolo 45-50 km/h.

"Pondelok začne poľadovicou vo východnej polovici Slovenska, teplý vzduch si nájde cestu postupne až tam. Bude naďalej až zamračené a na mnohých miestach bude pršať, v noci na východe ešte spočiatku slabo snežiť, alebo budú zrážky zmiešané," pokračovala meteorologička. V noci na pondelok bude teplota klesať na 3 až -3°C. Cez deň na východe stále chladnejšie, 0 až 2;C, na západe bude až do 6-7°C. 
Zamračená obloha zostane u nás aj v ďalších dňoch budúceho týždňa a teplota sa napríklad v utorok na juhu západného a stredného Slovenska môže dostať až nad 11°C. 
Ďalšie silné mrazy sa v najbližších dňoch nečakajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy