Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po smršti v Lekárovciach ľudia stále čakajú na finančnú pomoc. Zoznam poškodených má vláda
Zdielať na

Po smršti v Lekárovciach ľudia stále čakajú na finančnú pomoc. Zoznam poškodených má vláda

SOBRANCE / Začiatkom októbra spustošilo ničivé tornádo obec Lekárovce pri Sobranciach. Na mieste sa hneď na to uskutočnilo výjazdové rokovanie vlády. Keďže bolo poškodených viac ako 100 príbytkov, premiér Peter Pellegrini prisľúbil obyvateľom rýchlu finančnú pomoc zo svojej rezervy. Tieto peniaze však do dediny doteraz neprišli.

Viaceré strechy na domoch ľudí sú stále v dezolátnom stave. Ľudia totiž nemajú peniaze na opravu. Vytvorenie podrobného zoznamu poškodených v požadovanej forme trvalo sedem týždňov. Cieľom bolo vybrať iba domácnosti, ktoré sú na finančnú pomoc z rezervy premiéra naozaj odkázané. "Dostali sme pokyn, aby sa do tohto zoznamu odškodnených dostali iba obytné časti," uviedol starosta obce Lekárovce Milan Örmezey. 

Každej domácnosti bola podľa rozsahu škôd schválená iná výška pomoci. Peniaze na opravu po tornáde čo najrýchlejšie potrebujú najmä osamelo žijúci dôchodcovia. 

Celý schvaľovací proces je definitívne ukončený. Dedinčania sa tak môžu okamžite pustiť do opráv svojich domov, ak to doteraz ešte neurobili. 

Pozrite si archívnu reportáž z dňa, kedy sa smršť podobná tornádu prehnala Lekárovcami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy