Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Barikády z pneumatík a zatarasená cesta. Situácia na hranici s Ukrajinou je stále kritická
Zdielať na

Barikády z pneumatík a zatarasená cesta. Situácia na hranici s Ukrajinou je stále kritická

Ukrajinci zatarasili cesty autami, aj barikádami z pneumatík. V utorok večer už na priebeh protestnej akcie dohliadala polícia. Protestujúci stoja na hraniciach aj počas noci. Vedľa barikády horia ohne, pri ktorých sa môžu aspoň trochu zohriať. Od večera Ukrajinci začali púšťať dve až tri autá v priebehu jednej hodiny.

Protestujúci Ukrajinci blokujú hraničné priechody aj počas celej noci. Na hraničnom priechode strávili už tretiu noc. "Jednu noc sú jedni, druhú noc ďalší a takto v proteste pokračujeme," uviedol protestujúci Michal. Ľudia prichádzajú najmä po práci a večer. Trpezlivosť im už ale dochádza. "To je normálne výpaľníctvo, tento štát vypaľuje tých najchudobnejších ľudí, ktorí tu žijú," sťažuje sa ďalší protestujúci. 

Slováci, ktorí by chceli na Ukrajinu cestovať autom, sa tam v týchto dňoch nedostanú. Slováci to musia vydržať, ale myslím si, že to chápu. Veď počas troch dní blokády neprišiel na aute ani jeden Slovák. Prosíme ich, nech idú peši," uviedol Mykola, protestujúci Ukrajinec. V utorok večer dorazila na zablokovanú hranicu polícia. Dohliadajú na to, aby medzi demonštrantmi a prichádzajúcimi vodičmi nedošlo ku konfliktom.

Od utorka začali púšťať dve až tri autá za hodinu. Podľa colného úradu v Michalovciach prešlo v priebehu predošlého dňa cez hraničný priechod v Ubli 35 vozidiel, cez Vyšné Nemecké 256. Informácie o tom, že by slovenskí občania na Ukrajine uviazli, naše ministretsvo zahraničných vecí nemá.

"Priame žiadosti o konzulárnu pomoc od slovenských občanov sme nezaznamenali, skôr volajú na náš generálny konzulát v Užhorode a pýtajú sa aká je situácia," informoval Igor Skoček, riaditeľ tlačového odboru ministerstva. 

Ukrajinci sa takto búria proti novému colnému zákonu. Protestujúci zároveň priznali, že napriek blokáde a obmedzeniam, ktoré tým spôsobili, si ich požiadavky doteraz nikto nevypočul. Poplatok, ktorý majú po novom pri prekročení hranice autom s takzvanými euroznačkami zaplatiť, je totiž často niekoľkonásobne vyšší, ako cena auta. 

Prejazd osobnými autami bol možný cez Vyšné Nemecké. Cez Ubľu mohli prejsť iba ukrajinskí vodiči, ktorí majú povinnosť raz za 5 dní prekročiť hranicu. Podľa aktuálnych informácií z ukrajinskej strany blokádu hraničných priechodov v stredu popoludní ukončili. 

Pozrite si reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy