Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Lekári a poisťovňa sa nevedia dohodnúť. Doplatiť na to môžu peňaženky pacientov
Zdielať na

Lekári a poisťovňa sa nevedia dohodnúť. Doplatiť na to môžu peňaženky pacientov

BRATISLAVA / Ak sa vedenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne do 48 hodín nedohodne s lekármi, je možné, že jej poistenci budú od pondelka za lieky a za bežné vyšetrenie u všeobecného lekára aj u špecialistov platiť. Ešte v septembri totiž lekári všeobecnej poisťovni vypovedali zmluvy.

Podľa lekárskej obce zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou nepodpísalo 2000 ambulancií. Podľa všeobecnej zdravotnej poisťovne ale tieto čísla hrozivé nie sú. "Všeobecná zdravotná poisťovňa má podpísaných 85 percent zmlúv s poskytovateľmi ambulantnej zdravotnej starostlivosti, zostávajúcich 15 percent sú členovia ZAP, z nich 20 percent zmlúv má podpísaných," povedala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Martina Ostatníková.

Podľa vedenia Zväzu ambulantných poskytovateľov, súkromné poisťovne im platby zvýšili v priemere o 10 percent, no Všeobecná zdravotná poisťovňa navýšiť nechce a rokovať odmieta. "To reálne navýšenie bolo v poisťovni Dôvera v priemere asi 10 percent, Union asi 10 - 11. Ak nazývajú vydieraním to, že chceme navýšenie ako dali súkromné poisťovne, my budeme spokojní," uviedol člen ZAP Miroslav Kotek. 

Poisťovňa má na rokovanie ešte 48 hodín. Lekárom končí výpovedná lehota 1. decembra. "Všeobecní lekári majú zo zákona povinnosť podpísať zmluvu so zdravotnou poisťovňou, ak majú čo i len jedného poistenca," povedala Ostatníková. 

"Ministerka o situácii vie, hovorila s vedením a dožaduje sa, aby to poisťovňa vyriešila tak, aby bola zdravotná starostlivosť kontinuálne zabezpečená," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy