Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Modrotlač je odo dnes na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO
Zdielať na

Modrotlač je odo dnes na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

Archívna reportáž

MAURÍCIUS / Textilná tlačiarenská technika modrotlač je odo dnes na zozname nehmotného kultúrneho dedičstva OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO). Na zasadnutí na ostrove Maurícius o tom rozhodol medzivládny výbor UNESCO. O zápis požiadali spoločne Česko, Slovensko, Namecko, Rakúsko a Maďarsko.

Modrotlač sa na výzdobu látok používa od 18. storočia a niektoré matrice na tlač v rodinných dielňach majú až 300 rokov, miestami ich používa už siedma generácia tlačiarov, zdôraznilo vo svojej prihláške päť krajín. Špeciálnymi matricami sa na látku nanáša chemická zmes, ktorá neskôr zabráni jej zafarbeniu a tak vytlačené vzory zostanú biele. 

Medzivládny panel označil takzvanú nadnárodnú nomináciu modrotlače za excelentnú. "Nominácia mala nielen vynikajúce ocenenie medzinárodnej hodnotiacej komisie, ale úspech je o to väčší, že nadnárodné spoločné nominácie sa podávajú zriedkakedy, pretože je to komplikované a stojí to veľké úsilie," povedal Bohumil Straka, český poradca UNESCO pre nemateriálne dedičstvo.

Pre Slovensko ako aj pre Českú republiku je to už šiesta položka na svetovom zozname. Slovensko tam doteraz malo 5 prvkov: fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), terchovská muzika (2013), gajdošská kultúra (2015), bábkarstvo na Slovensku a v Česku (spoločne s Českou republikou, 2016) a horehronský viachlasný spev (2017). 

Zoznam nehmotného dedičstva obsahuje viac ako 400 rôznych zvykov, tradícií či kultúrnych udalostí. Doplňuje tak známejší súpis svetového kultúrneho a prírodného dedičstva s viac ako 1000. položkami, medzi ktoré patria hory, jazerá, národné parky, budovy ale aj celé mestá.

Pozrite sa s nami do dediny Párnica, kde funguje jedna z tradičných dielní modrotlače:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy