Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Učiteľka zažalovala primátorku za diskrimináciu. Krajský súd prvotný rozsudok zrušil
Zdielať na

Učiteľka zažalovala primátorku za diskrimináciu. Krajský súd prvotný rozsudok zrušil

HUMENNÉ / Na Okresnom súde v Humennom to v pondelok vyslovene vrelo. Vypovedať prišla dosluhujúca primátorka Jana Vaľová. Samosprávu totiž zažalovala prepustená učiteľka materskej školy. V prípade neplatnosti výpovede už pritom učiteľke raz dal Okresný súd za pravdu, no Krajský súd rozsudok zrušil s tým, aby sa sudca zaoberal aj možnou diskrimináciou. Tá je podľa Jany Vaľovej výmyslom.

Učiteľka žaluje mesto pre neplatnosť výpovede a pre údajnú diskrimináciu. Po takmer štyri desaťročia odrobených v školstve jej do dôchodku chýbalo 6 rokov, keď sa stala nadbytočnou. Podľa nej pritom voľné miesta boli. "No jasné, také pracovné miesta boli tri. Ani jedno miesto nebolo pre mňa a prijímali sa ľudia do práce. Jak to inak mám chápať, keď nie, ako diskrimináciu," vyjadrila sa bývala riaditeľka Materskej školy a žalobkyňa Anna Lopatová. 

"To nie je relevantné v tomto konaní mesto nemalo povinnosť také miesto ponúknuť," poznamenal právny zástupca mesta Humenné Marcel Kandrik. 

Na pojednávaní vypovedala aj primátorka Jana Vaľová. Na otázku, prečo neumožnila Anne Lopatovej prejsť na pracovné miesto po učiteľke, ktorá zomrela, odpovedala Vaľová takto: "Toľko vízií, čo má pani Lopatová, ani ja neovládam. Preboha, veď to je 21 subjektov. Ja keby som mala vedieť, kde presúvajú upratovačku..," reagovala. V prípade neplatnosti výpovede už Okresný súd dal učiteľke za pravdu, no Krajský súd rozsudok zrušil. 

"Výslovne Krajský súd uviedol, že nespochybňuje, že výpoveď je neplatná, len to vrátil, kde súd prvého stupňa musí vykonať dokazovanie vo vzťahu k diskriminácii," podotkol právny zástupca žalobkyne Martin Mikluš. Vaľová údajnú diskrimináciu považuje za vymyslenú a vyfabulovanú. 

Dosluhujúca primátorka sa dotkla aj protestov Za slušné Slovensku. Na jednom z nich vystúpila aj prepustená učiteľka. "Bol to riadený proces, ktorý sa dlhodobo pripravoval k voľbám, lebo stále bolo povedané moje meno, na každom slušnom Slovensku, na každom zhromaždení, že Vaľová je diktátorka, zrúda a podobne. Takže to si naozaj vyprosím práve s týmto sporom," povedala dosluhujúca primátorka Jana Vaľová. 

V záverečnej reči zástupca mesta navrhol žalobu v celom rozsahu zamietnuť. "Ja si myslím, že to stojí na vode, tvrdenia pani Lopatovej sú viac emocionálne ako faktické," poznamenal Kandrik. "Nepriznanie odmien, napríklad rok 2012 dostali všetci zamestnanci okrem žalobkyne, ona ako jediná nedostala," vypichol právny zástupca žalobkyne Mikluš. Sudca proces odročil na 19. decembra na účelom vynesenia rozsudku.

Pozrite si reportáž o viceprimátorke, ktorá prehrala súd. Neprávom poberala aj s ostatnými odmeny: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy