Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
FOTO: Život horských záchranárov ako ho nepoznáte
Zdielať na

FOTO: Život horských záchranárov ako ho nepoznáte

VYSOKÉ TATRY / Horský záchranár Martin Mladoň počas viac ako 30-ročnej praxe so svojimi kolegami zachránili stovky životov. A vybavenie ani zďaleka nebolo také, ako dnes.

"Bez našich predchodcov by sme neboli my. Bez nás by neboli naši nasledovníci, bolo to náročné, ale krásne," aj takto si zaspomínal na staré časy bývalý horský záchranár Martin Mladoň. Červený sveter so znakom Horskej záchrannej služby obliekal viac ako 30 rokov. S kolegami bol teda ako rodina, mobily neexistovali, a tak sa zvolávali cez pevné linky. "Každý kultúrno-športový referent, bol v horskej službe. Elektrikári, vodári, tí nám ešte aj auto terénne požičiavali, keď nám bolo málo," rozprával Martin.

​V teréne si museli poradiť aj bez vysielačiek, hoci existovali ale nie vždy fungovali. "Kričali sme tak, že celá dolina to počula," rozprával ďalej Martin s humorom. Čo sa týkalo oblečenia, na nohách mali kožené obyčajné topánky. "Ten, čo si dával šiť vibrami, tak si ich dával o dve čísla väčšie, pretože si tam dával poľskú ovčiu ponožku," vysvetlil. Horskí záchranári sú vždy odkázaní jeden na druhého, preto si musia sto percentne veriť. 

V roku 1979 mal Martin službu na dispečingu, keď zdvihol pevnú linku dozvedel sa šokujúcu správu. Jeho kolegovia zahynuli po páde vrtuľníka v Mlynickej doline. "Často sa ma ľudia pýtajú, či som bol niekedy v ohrození života. Za 10 minút som aj trikrát," dodal na záver. 

Pred pár dňami zasahovali horskí záchranári v prípade vážne zranenej horolezkyne: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy