Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dekubity môžu postihnúť človeka v každom veku. Ako sa pred nimi chrániť?
Zdielať na

Dekubity môžu postihnúť človeka v každom veku. Ako sa pred nimi chrániť?

BRATISLAVA / Pri ležiacom pacientovi sú najčastejšou komplikáciou dekubity, teda preležaniny. Postihujú ľudí bez rozdielu veku. Najúčinnejšou prevenciou je polohovanie. Je ale dôležité to vykonávať správne.

Dekubity môžu vyzerať ako len povrchové poranenie kože ale aj poranenie do hĺbky kosti. "Polohovať je ideálne aj každé dve hodiny, pretože to je čas kedy dekubit už môže vzniknúť," vyjadrila sa vedúca sestra NÚSCH Gabriela Šuttová. Pri niektorých diagnózach je riziko vzniku dekubitov oveľa vyššie. Sú to pacienti napríklad s cukrovkou. 

Aké sú teda základné polohy ako prevencia pred dekubitmi? "Dôležité je, ako ma pacient položenú hlavu. Čiže hlava by mala byť troška vytiahnutá v jemnom predsunutí, brada by mala smerovať medzi kľúčne kosti. Ramená sú vpustené voľne do podložky, ruka je na vankúši, dávame pozor - otvoríme prsty na rukách. Panva je v rovine, koleno je mierne povolené. Ideálne je, keď je končatina o niečo opretá," vysvetlila Katarína Melicherčíková, vedúci fyzioterapeut NÚSCH.

Načo byť pri polohovaní obzvlášť opatrní? "Nesprávnym polohovaním môžeme prispieť k vzniku kontraktúr, čo sú skrátenia. Najčastejším problémom je, že pacient má častokrát nohu veľmi vytočenú," poznamenala ďalej Melicherčíková. 

Pozrite si reportáž o nebezpečnej chorobe, ktorá súvisí s kožou. Čo spôsobuje?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy