Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Europoslanec nahneval Košičanov. Podľa neho tam Rómov väznia
Zdielať na

Europoslanec nahneval Košičanov. Podľa neho tam Rómov väznia

KOŠICE / O Košiciach a sídlisku Luník IX sa hovorilo v európskom parlamente. Žiaľ, v nie veľmi pozitívnom duchu. Metropolu východného Slovenska si poslanci teraz zrejme budú predstavovať ako peklo na Zemi, kde žije obrovská masa rasisticky zmýšľajúcich ľudí. Postaral sa o to nemecký poslanec. Podľa neho tam Rómov doslova väznia.

"Klame. Na čo sem chodí? Ponižovať ľudí?" vraví jeden z obyvateľov Luníka IX. Europoslanec vykreslil košické sídlisko tak, že miestni obyvatelia tam sú väznení a majú zakázané cestovať mestskou hromadnou dopravou. Slovensko tak pred všetkými európskymi kolegami pochoval pod čiernu zem. 

"V Košiciach Rómovia nemôžu chodiť autobusom na základe svojho etnického pôvodu a myslím si, že to je aspekt, ktorý musíme ešte raz osvetliť," vyjadril sa nemecký europoslanec Romeo Franz.  

Nemecký europoslanec sa po tomto vyhlásení dokonca dostal do slovnej prestrelky so svojim slovenským kolegom. "To si vyprosím v mene Slovenskej republiky," reagoval József Nagy, z Európskej ľudovej strany. 

Pravdivosť vyhlásenia si TV JOJ overila priamo v teréne. Vyjadrili sa k tomu aj samotní obyvatelia známeho sídliska. "Nie, nie je to pravda, ľudia využívajú normálne MHD," vyjadril sa starosta Luníku IX, Marcel Šaňa. "Rómovia majú rovnaké práva a povinnosti ako všetci ostatní cestujúci. Mestskú hromadnú dopravu využívajú pravidelne," pridala sa aj hovorkyňa dopravného podniku mesta Košice, Michaela Karaffová. 

Jediný dôvod prečo by autobusár nevpustila občanov do vozidla je, že nemajú lístok. "Pošlite ho sem, nech príde sa pozrieť a ja ho povozím," reagoval na slová europoslanca vodič MHD v Košiciach. 

Na druhej strane sa ale občania Luníku IX sťažujú na chudobu a keďže nemajú na lístok, musia ísť peši. "Oni ale majú malé deti a musia sa dostaviť k lekárovi napríklad. Pešo nemôžu chodiť, majú malé deti a to by sa malo zohľadniť," myslí si rómsky kráľ Róbert Botoš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy