Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Piatakov po celom Slovensku skúšali zo slovenčiny a matematiky. Trúfate si na ich test?
Zdielať na

Piatakov po celom Slovensku skúšali zo slovenčiny a matematiky. Trúfate si na ich test?

BRATISLAVA / Na základných školách sa v stredu riadne zapotili piataci. V rámci celoslovenského testovania si tri hodiny lámali hlavy nad úlohami zo slovenčiny a matematiky. Výsledky z minulých rokov ukázali dva neblahé fakty o stave nášho základného školstva. Žiaci majú problém s pochopením textu a regionálne rozdiely vo výsledkoch sú obrovské.

Testy čakali na 50 tisíc piatakov na všetkých základných školách na Slovensku. Mali ukázať, čo sa naučili počas prvého stupňa a ako sú pripravené na druhý stupeň. "Či majú všetky deti po ukončení prvého stupňa základnú čitateľskú, matematickú gramotnosť. Overujeme to, či deti nielen že vedia mechanicky čítať alebo automaticky čítať, ale či aj rozumejú tomu, čo majú pred sebou, aký text," vysvetľuje Romana Kanovská, riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania.

Problematické časti 

Výsledky by podľa Kanovskej mali mať vplyv na štátny vzdelávací program. I keď pedagógovia v tom majú jasno. "Všeobecne asi najhoršie vždy dopadne, ak majú robiť úlohu, v ktorej je veľmi veľa textu. To znamená, aby porozumeli tomu čítaniu naozaj správne," vysvetľuje riaditeľ základnej školy. 

No nie všetci s každoročným testovaním piatakov súhlasia. Podľa kritikov sú deti zbytočne stresované a testy a následné čísla sú neobjektívne.

Spravte si test z matematiky:

​Spravte si test zo slovenského jazyka a literatúry:

Výsledky z minulého roka

V minulom roku slovenskí školáci testy zvládli na 64 percent. Odborníci však poukazujú na priepastné rozdiely medzi západom a východom krajiny. Napríklad pri vlaňajších testoch z matematiky deti v prvom bratislavskom okrese dosiahli vyše 80-percentnú úspešnosť, v okrese Gelnica číslo sotva presiahlo 40 percent.

"Mal by byť väčší politický apel na kvalitu vzdelávania a kvalitu učiteľov v tých regiónoch, kde tie výsledky sú oveľa slabšie," navrhuje riešenie Kanovská. Výsledky testovania zverejní ministerstvo školstva v januári 2019.

Pozrite si archívnu reportáž o testovaní piatakov z minulého roku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy