Jasno
21°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Odpadlíci z KDH založia Konzervatívnu stranu
Zdielať na

Odpadlíci z KDH založia Konzervatívnu stranu

Zdroj: SITA/Michal Burza

Bývalých štyroch poslancov KDH Vladimíra Palka, Františka Mikloška, Pavla Minárika a Rudolfa Bauera by mala zastrešiť značka Konzervatívna strana.

Odídenci z KDH založia Konzervatívnu stranu, informuje o tom internetový portál aktuálne.sk. Bývalých štyroch poslancov KDH Vladimíra Palka, Františka Mikloška, Pavla Minárika a Rudolfa Bauera by mala zastrešiť značka Konzervatívna strana.

Bývalí kresťanskí demokrati informáciu nechceli komentovať. "Teší nás, že o vznik našej strany je záujem, ale všetko zverejníme v pravý čas. Zatiaľ sa k tomu nechceme bližšie vyjadrovať," povedal Palko pre aktuálne.sk.

Slovenská politická scéna by tak už v blízkej budúcnosti mohla byť bohatšia o novú pravicovú stranu. Táto značka sa pritom najviac približuje názvu Občiansko-konzervatívna strana (OKS). Práve s touto politickou silou sa pritom spájala možná politická budúcnosť exposlancov KDH. Vstup do OKS však Palko, Bauer, Minárik aj Mikloško odmietli hneď po ich rozhodnutí odísť z materského hnutia.

Palkovci chceli ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2006 presadiť, aby nominant OKS mal možnosť byť zaradený na kandidačnú listinu hnutia. Ich návrh však neprešiel. Podľa informácií aktuálne.sk by sa ustanovujúci snem strany mohol uskutočniť už v priebehu niekoľkých týždňov. Poslanec Minárik nechcel povedať, koľko ľudí z ich materského hnutia by ich mohlo podporiť. Pripustil však, že diskusia prebieha.

Nespokojnosť skupiny vedenej Palkom vyplávala na povrch po voľbách v roku 2006, keď súčasné vedenie KDH chcelo vstúpiť do vlády so Smerom-SD. Predseda Smeru-SD Robert Fico však nakoniec uzatvoril vládnu koalíciu so SNS a ĽS-HZDS. Poslanci Vladimír Palko, Rudolf Bauer, Pavol Minárik a František Mikloško definitívne opustili KDH 21. februára.

Jedným z dôvodov má byť, že KDH je podľa nich neobnoviteľné pod súčasným vedením. Podľa nich mali na výber len z dvoch možností - odísť bez väčších výčitiek zo strany teraz a predložiť alternatívu, alebo sa prizerať úpadku KDH.

Zdielať na

Najčítanejšie správy