Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vodiči, zostáva už iba pár dní do povinnosti mať prezuté zimné pneumatiky
Zdielať na

Vodiči, zostáva už iba pár dní do povinnosti mať prezuté zimné pneumatiky

BRATISLAVA / Zostáva už len pár dní na prezutie pneumatík. Zákon túto povinnosť stanovuje od 15. novembra do 31. marca, keď je vozovka dlhodobo pokrytá súvislou vrstvou ľadu, snehu a námrazy alebo ak teplota tri dni po sebe klesá pod 7°C.

Vonku to síce na zimu ešte nevyzerá, ale v kalendári sa už približuje 15. november. Práve tento deň je hraničný pre vodičov na prezutie pneumatík, ak je vozovka dlhodobo pokrytá snehom alebo námrazou alebo ak tri dno po sebe teplota klesá pod 7 stupňov Celzia. Aj napriek tomu, že vodičom túto povinnosť ukladá zákon, stále existujú takí, čo svoju povinnosť zanedbajú alebo odignorujú a môže sa to stať osudným nielen im, ale aj ostatným vodičom. 

​Rozdiel medzi letnou a zimnou pneumatikou

Rozdiel medzi letnou a zimnou pneumatikou je totiž väčší, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Zimná pneumatika je mäkšia a má vyšší dezén. Je konštruovaná tak, aby mala lepšiu priľnavosť a odvod vody či snehu. Letná je naopak tvrdšia s nižším dezénom. Okrem iného má zimná pneumatika v chladnejšom období podstatne lepšiu priľnavosť a kontakt s vozovkou. Letná naopak pri piatich až siedmych stupňoch stvrdne tak, že sa auto v istých situáciách stane neovládateľným.

Večery sú už na celom území Slovenska chladnejšie. Rizikové sú úseky v horách, lesných úsekoch, ale aj pri vodných tokoch. Počasie je nevyspytateľné, preto by vodiči nemali prezúvanie auta z letných na zimné, odkladať na poslednú chvíľu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy