Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Do boja o kreslo šéfa STV ide Repčík, Nižňanský i Mračna
Zdielať na

Do boja o kreslo šéfa STV ide Repčík, Nižňanský i Mračna

Zdroj: wikipedia.org

Rada STV dnes otvorila 27 obálok s prihláškami, do konkurzu odobrila 18 záujemcov. Miesto šéfa verejnoprávnej televízie je voľné od 11. decembra.

Medzi uchádzačmi o post riaditeľa Slovenskej televízie (STV) je bývalý šéf televízie Markíza Vladimír Repčík, súčasný štatutár verejnoprávnej STV Jozef Mračna i niekdajší poslanec a moderátor Československej televízie Štefan Nižňanský.

Rada STV dnes otvorila 27 obálok s prihláškami, do konkurzu odobrila 18 záujemcov. Miesto šéfa verejnoprávnej televízie je voľné od 11. decembra.

"Osemnásť kandidátov splnilo podmienky, sedem navrhujeme vylúčiť a dve prihlášky preveriť," povedal novinárom po otvorení obálok predseda rady Bohumír Bobocký.

Prihlášku podala aj producentka Petra Vančíková-Kolevská, ktorá je známa ako Alžbetka z filmu Perinbaba. Podobne ako pred vyše rokom sa prihlásil tiež televízny producent a niekdajší dramaturg STV Ľubomír Belák či konateľ nitrianskeho N-Rádia Jaroslav Dóczy.

Prihlášku podal aj autor motoristického magazínu STV Pavel Jacz a režisér Dušan Davidov. Rada bude ešte preverovať prihlášky Petra Lipovského a Ján Derďáka.

Rada obálky otvárala netradične s vylúčením verejnosti. "V minulosti sme dvakrát otvárali obálky a dva krát boli problémy, bolo to hektické a médiá vytvárali tlak," vysvetľoval už dávnejšie predseda rady Bobocký. Namiesto všetkých členov rady prihlášky kontrolovali v štvorčlennej zostave, avšak za prítomnosti notára.

Kandidáti začnú so svojimi predstavami o fungovaní STV vystupovať pred členmi rady 25. marca. Šéfa STV však už rada pravdepodobne bude voliť v obmenenom zložení, keďže do nej nastúpia piati noví členovia. Víťaz musí získať aspoň desať hlasov od 15-člennej rady, v poslednom, treťom hlasovaní mu však bude stačiť osem hlasov.

Posledného riaditeľa STV Radima Hrehu odvolala rada po ročnom pôsobení 11. decembra, vyčítala mu napríklad neplnenie zákonných povinností a zlé hospodárenie verejnoprávnej televízie. Televíziu v súčasnosti ako štatutár vedie jej technický riaditeľ Jozef Mračna.

Nový riaditeľ bude mať na starosti nielen prechod na digitálne vysielanie, keďže má televízia už v auguste spustiť nový digitálny športový kanál a neskôr digitalizovať všetky svoje programy. Rada však od neho očakáva aj zlepšenie programu televízie a jej hospodárenia. Rozpočet televízie na tento rok činí 2,5 miliardy korún, má však naplánovanú stratu 143 miliónov Sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy