Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza poberania agrodotácii pokračuje. PPA chce sporné dotácie vrátiť od Roškovej
Zdielať na

Kauza poberania agrodotácii pokračuje. PPA chce sporné dotácie vrátiť od Roškovej

BRATISLAVA / Dlhoročné neoprávnené poberanie agrodotácií má ďalšiu dohru. Po tom, ako elitní vyšetrovatelia z NAKA začali vec vyšetrovať ako podvod, ozvala sa aj Poľnohospodárska platobná agentúra, ktorá žiada vrátiť sporné dotácie. Požadujú ich od bývalej poslankyne a okresnej šéfky Smeru Ľubici Roškovej.

Kauza poberania agrodotácií vypukla po zverejnení posledného nedokončeného článku zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Oči verejnosti sa upriamili na taliansku mafiu. No tieň podozrenia takmer ihneď prešiel aj na Slovákov a na bývalú poslankyňu a okresnú šéfku Smeru Ľubicu Roškovú. Jej firma mala neoprávnene čerpať desiatky tisíc eur, pričom zodpovední priznali, že bez pomoci z vnútra systému sa jej to nemohlo tak úspešne dariť. "Subjekt vedel, že na tie plochy nebola podávaná žiadosť iným subjektom. Tieto informácie má veľmi úzka skupina ľudí,"  vyjadril sa riaditeľ PPA Juraj Kožuch. 

Roškovej firma podľa zistení ministerstva pôdohospodárstva celkovo brala dotácie na 470 hektárov pozemkov po celom východnom Slovensku. A to na pozemky, na ktoré nik iný peniaze nežiadal, takže sa žiadosti nekrižovali. Dotácie brala aj na pozemky, ktoré patrili iným farmárom. Často nešlo o pôdu, ale napríklad parkovisko. Portál aktuality.sk s odvolaním sa na svoje zdroje tvrdí, že Pôdohospodárská platobná agentúra teraz žiada vrátiť 140 tisíc eur.

"Pri kontrolách na mieste boli zistené nespôsobilé plochy, čo malo za následok nezrovnalosti zistené po vyplatení platieb. Aktuálne prebieha proces vymáhania neoprávnených platieb od žiadateľa," povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Vladimír Machalík. 

Polícia vedie v prípade firmy Agro Porúbka stíhanie. "Národná protikorupčná jednotka vedie v tomto prípade trestné stíhanie pre zločin poškodzovanie finančných záujmov európskych spoločenstiev a subvenčný podvod. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôže v tejto chvíli poskytnúť bližšie informácie," informovala hovorkyňa Policajného prezídia Denisa Baloghová. "Poľnohospodárska platobná agentúra robí úkony iba naoko, lebo na takých skutočnostiach, kde boli asfaltové a betónové plochy, tak aj obyčajný laik skonštatuje, že to nie je čisté," vyjadril svoj názor poškodený farmár František Oravec. Stanovisko Ľubice Roškovej sa žiaľ, redakcii TV JOJ získať nepodarilo. 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy