Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
VIDEO: Vodič zrazil na priechode chlapca (6). Okoloidúci mu chceli pomôcť, ale zle
Zdielať na

VIDEO: Vodič zrazil na priechode chlapca (6). Okoloidúci mu chceli pomôcť, ale zle

SLOVENSKÝ GROB / V Slovenskom Grobe zrazilo auto na priechode pre chodcov 6-ročného chlapca. Vletel pod kolesá v poslednej chvíli a šofér už nestihol dostatočne zareagovať. Celý priebeh nehody zachytila autokamera. Okoloidúci sa chlapcovi snažili pomôcť. No podľa odborníkov tým najhorším možným spôsobom. Upozorňujeme, že obsah článku nie je vhodný pre maloleté osoby.

Vodič smeroval po hlavnej ulici zo Slovenského Grobu do Chorvátskeho. V tom mu spoza stromu vybehol na cestu chlapček. Zábery z nárazu auta do maloletého Vám z etických dôvodov neukážeme.

"Na jednom z riadne označených priechodov pre chodcov došlo k zrážke vozidla so 6-ročným chodcom, ktorý mal na priechod náhle vstúpiť v tesnej blízkosti prechádzajúceho vozidla. Zrážkou boli chodcovi spôsobené ťažké zranenia, ktoré si vyžiadali prevoz do nemocnice," informovala policajná hovorkyňa Veronika Slamková. 

Dychová skúška bola u 69-ročného šoféra negatívna. Polícia presné príčiny ako aj mieru zavinenia tejto dopravnej nehody stále vyšetruje. "V tejto súvislosti poverený príslušník Policajného zboru začal trestné stíhanie vo veci prečinu ublíženia na zdraví," dodáva Slamková. 

Nesprávna pomoc

Po zrážke chlapca odhodilo niekoľko metrov od vozidla a zostal ležať na zemi. V tom k nemu pribehli okoloidúci a dieťa zdvihli za ruky a dali ho na bok z hlavnej cesty. Následne s ním opäť manipulovali. Postup dvojice, ktorá rýchlo pribehla k zrazenému chlapcovi a snažila sa mu pomôcť, bol nesprávny.

Aj keď v situácií určite zohral rolu obrovský stres, treba zachovať chladnú hlavu. Podľa skúseného záchranára sa totiž ľahko môže stať, že zranenému ešte viac a hlavne nechtiac ublížite. "Pretože takouto manipuláciou môžem pokoojne toho pacienta aj zabiť. Čiže tie primárne zranenia, ktoré utrpel pri dopravnej nehode a takouto manipuláciou ešte zhorším a znásobím, vyvolám komplikácie," vysvetľuje lekár Martin Balko.

Čo treba robiť?

S pacientom treba manipulovať len v rozsahu, v akom je nevyhnutné. Napríklad, ak ho potrebujete vyslobodiť z auta, pretože mu nedokážete poskytnúť prvú pomoc. Pokiaľ nastane situácia, ako pri tejto nehode, treba postupovať nasledovne a manipuláciu obmedziť na nevyhnutné úkony. "Čiže orientačne ho prehmatať, čo ho bolí, čo ma zranené a vyšetriť jeho vedomie, skontrolovať či dýcha, či je pri vedomí, či má zachovaný krvný obeh, poprípade, či nemá nejaké život ohrozujúce vonkajšie krvácanie," dodáva Balko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy