Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vietor zvalil tisíce stromov. Lesníci vydali varovanie pre turistov
Zdielať na

Vietor zvalil tisíce stromov. Lesníci vydali varovanie pre turistov

TATRY/ORAVA / Približne sedem a pol tisíc stromov padlo v utorok v lesoch na Orave a vo Vysokých Tatrách. Po veternom besnení sa lesníci vybrali do terénu, aby zaevidovali ďalšie smutné čísla. Aj napriek tomu, že sa počasie už umúdrilo, pre turistov majú jedno dôležité varovanie.

Lesníci sa po veternej smršti vybrali rátať škody. Dramatické to bolo hlavne v úseku medzi Ždiarom a Tatranskou Javorinou. Na auto, v ktorom sa viezli dvaja muži, dokonca padla obrovská borovica. 

​Nárazový vietor polámal nielen stromy ale poškodil aj elektrické vedenie. V Tatranskej Javorine ešte v stredu fungovali na náhradných zdrojoch. Elektrikári robili všetko preto, aby im bola dodávka elektriny obnovená čo najskôr. 

Do terénu sa vybrali aj lesníci. Kontrolovali aj turistické chodníky. Ľudí žiadajú, aby zvýšili opatrnosť a rešpektovali pokyny pracovníkov. Od 1. októbra platí v Tatranskom národnom parku sezónna uzávera značkovaných chodníkov. V praxi to znamená, že turisti sa môžu vybrať len po vysokohorské chaty.

Na ​veternú smršť najviac doplatila aj Orava. Lesníci rátali celkovú škodu a elektrikári obnovovali dodávku energie, o ktorú prišlo až 17-tisíc odberných miest. Kalamita nepríjemne zasiahla do života aj tamojším hoteliérom. "Podľa prvotných odhadov neodolalo vyše 7,5 tisíc stromov len na území v správe Štátnych lesov TANAP-u," informovala Martina Petránová, hovorkyňa štátnych lesov TANAP. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy