Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Mečiarove amnestie: Sudcovia dostali po roku previerku
Zdielať na

Mečiarove amnestie: Sudcovia dostali po roku previerku

BRATISLAVA / Mečiarove amnestie zrušili už pred vyše rokom. A hoci súd vo veci zavlečenia syna prezidenta Michala Kováča začal konať bezodkladne, pojednávanie sa dodnes nezačalo. Dvaja prísediaci sudcovia totiž nemali bezpečnostné previerky a nemohli sa oboznámiť s rozsiahlym spisom. Až do minulého týždňa.

Obžalobu podal prokurátor Michal Serbin ešte v roku 2000. Podľa nej únos Michala Kováča mladšieho má na svedomí bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Ivan Lexa a ďalších dvanásť mužov. No pre Mečiarove amnestie na obžalobu 17 rokov padal prach v trezore súdu.

Zlom nastal vlani, keď poslanci parlamentu po rokoch neúspešných pokusov amnestie zrušili. Kedy tento súd vytýči pojednávanie, stále nevedno. O zrušení amnestií rozhodol parlament v apríli minulého roka. O mesiac rozhodnutie poslancov odobril Ústavný súd. Aj keď sudcovi prestali dávať nové prípady, aj tak mu trvalo pol roka, kým si spis prelúskal. A takmer rok trvalo, dokým sa rozhodlo o previerkach prísediacich sudcov. A tí si musia naštudovať spis, ktorý má zhruba 20 tisíc strán.

"Funkcia prísediacich je tzv. občiansky prvok v rámci trestného súdnictva. Nemusia to byť sudcovia, sú to spravidla laici a vzhľadom na to, že nemusia mať právnické vzdelanie, môže im naštudovanie spisu trvať dlhšie ako zákonnému sudcovi, profesionálovi," vysvetľuje advokát Marek Benedik. 

"Dvaja členovia senátu ako sudcovia – prísediaci po uskutočnení ich previerky Národným bezpečnostným úradom SR sa začali minulý týždeň oboznamovať s rozsiahlym spisovým materiálom v predmetnej trestnej veci," stojí v stanovisku Okresného súdu Bratislava III.

Podľa Serbinovej obžaloby mal únos riadiť Ivan Lexa. Celkom bolo obžalovaných trinásť ľudí, z toho osem príslušníkov SIS a päť civilov. Z obžaloby, ktorú pred niekoľkými rokmi zverejnil Denník N, tiež vyplýva, že po zadržaní Kováča, Lexa prišiel na Úrad vlády a stretol sa s Mečiarom. No samotný expremiér medzi obžalovanými nefiguruje. Lexov advokát Marek Para napriek prísľubu stanovisko televízii JOJ neposkytol.

V prípade dokázania viny za trestný čin zavlečenia hrozí podľa zákona 5 až 12 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy