Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hrozí koniec klasickým tehlám. Z tekutého zlata vznikol nový stavebný materiál
Zdielať na

Hrozí koniec klasickým tehlám. Z tekutého zlata vznikol nový stavebný materiál

Zdroj: University of Cape Town

KAPSKÉ MESTO / Zmes moču, piesku a baktérii. To sú zložky, ktoré tvoria nový druh tehly zvanej biotehla. Na univerzite v Kapskom Meste ju vytvorila skupinka študentov. Podľa vedenia univerzity ide o prvý vynález tohto druhu na svete. Označujú ju aj za takzvané tekuté zlato.

Výhody biotehly sú, že je vyrobená ekologickejšie ako normálne vypaľované tehly. Jej látky sa dokonca dajú využiť na hnojivo. Bežné tehly sa vypaľujú vo vysokoteplotných peciach, čo uvoľňuje veľké množstvo škodlivého oxidu uhličitého. Biotehly je ale možné vyrobiť pri izbovej teplote. "V tomto prípade vezmete niečo, čo považujete za odpad a urobíte z toho viacero produktov. Rovnaký proces je možné použiť pre akýkoľvek odpadový tok," povedal Dyllon Randall, ktorý projekt dozoroval. Pri výrobe tejto unikátnej tehly označil moč za tekuté zlato. O objave informoval denník The Guardian.

Pevnosť tehiel sa podľa neho dá rôzne modifikovať. "Čím dlhšie necháte malé baktérie vyrábať tmel, tým pevnejší bude produkt. Tento proces môžeme optimalizovať," pokračoval Dyllon. Nápad využiť moč k vytvoreniu biotehly testovali už skôr a to v Spojených štátoch amerických. Tam ale pracovali s umelými produktami. Pravý ľudský moč použila k výrobe tehly až magisterská študentka z univerzity v Kapskom Meste Suzanne Lambertová.

"Vďaka pokroku vo výskume, je teraz možnosť vytvoriť skutočne udržateľný stavebný materiál," poznamenal študent Vukheta Mukhari, ktorý so študentkou spolupracuje. K výrobe jednej tehly je potrebných 25 až 30 litrov tejto ľudskej tekutiny. Okrem tehly, sa z tohto množstva dá vyrobiť aj spomínané hnojivo. 

Pozrite sa, aký raritný ľadovec sa podarilo objaviť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy