Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Europoslankyňa Smolková: Ochrana životného prostredia musí zvíťaziť nad komfortom ľudí
Zdielať na

Europoslankyňa Smolková: Ochrana životného prostredia musí zvíťaziť nad komfortom ľudí

Zdroj: Facebook Caroline Power Photography

BRATISLAVA / Jednorazovým plastom v Európskej únii odzvonilo. Ďalšia prijatá legislatíva má zamedziť používaniu niektorých plastových výrobkov a znížiť tak mieru znečistenia prírody. Europoslankyňa Monika Smolková uviedla, ako bude zavádzanie zmien vyzerať v praxi.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Monika Smolková.

Európska únia zakázala jednorazové plasty. Odzvonilo tyčinkám do uší, igelitkám či plastovým príborom. Čo s tým ale ďalej?

Ľudia si musia uvedomiť, že až 70 percent odpadu v mori tvoria plastové odpady. Nie sú to len tanieriky, plastové príbory či tyčinky do uší, ale aj detské hračky, nafukovačky a iné veci. Odpadu je obrovské množstvo a ľudia by mali pochopiť, že ochrana životného prostredia musí zvíťaziť nad komfortom, ktoré tieto plastové vymoženosti ponúkajú. Mali by sme prejsť na recyklovateľný tovar. Musíme sa voči prírode začať správať ochranársky. Prichádzame s legislatívou, ktorá sa nemusí stretnúť s pochopením u každého občana Európskej únie, no myslím, že vysvetľovacou kampaňou a hrôzostrašnými dôsledkami pre budúce generácie to príjmu. Každý by mal začať od seba, pretože čísla sú nekompromisné. Vidíme, aké máme dopady na životné prostredie, aké máme suché leto, že keď zaprší sú hneď záplavy, lejaky, máme veterné smršte. Príroda nám dáva najavo svoju „nespokojnosť“, a to varovanie musíme brať veľmi vážne.

Čo presne znamená prijatie tejto legislatívy do praxe? Má zakázať výrobky alebo ich nahradiť?

Legislatíva priamo zakazuje. Je to po prvýkrát čo postupným zavádzaním obmedzovania výroby zakazujeme týmto výrobkom prístup. Dá sa to. Mala som možnosť to vidieť vo Švédsku, kde už teraz žijú veľmi ekologicky a v obchodoch nenájdete plastové výrobky tohto druhu. Príklady máme aj v iných členských štátoch, stačí to už len prevziať do našej výroby. Nebude to zo dňa na deň, no dá sa tomu prispôsobiť.

Ako je to s informovanosťou ľudí?

Ochranárske spotrebiteľské organizácie, ale aj každý, kto sa tým zaoberá, môže požiadať o čerpanie eurofondov a môže robiť tieto kampane a vychovávať ľudí. Mali by sme ale začať na školách, aby sme už malým deťom v škôlke a v škole hovorili, že sa to dá aj inak.

Na úvod sme povedali, že je to zhruba 70 percent znečistenia morí. Vieme o koľko sa znečistenie zníži, keď vyradíme tieto produkty?

Nebude to zo dňa na deň, no musíme si uvedomiť, že to nie je len to, že plasty plávajú v mori. Znečistenie spôsobuje aj to, že ryby, ktoré sme doteraz mali za najzdravšiu potravinu, v sebe obsahujú mikročastice plastov, čiže ich spotrebúvame v potrave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy