Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico predstavil nový sociálny balík. Týka sa rodičov ale aj žiakov prvého stupňa
Zdielať na

Fico predstavil nový sociálny balík. Týka sa rodičov ale aj žiakov prvého stupňa

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Strana Smer predstavila ďalšiu várku sociálnych balíčkov, zameraných na rodiny. Predseda Smeru vyhlásil, že zvažujú predĺžiť materskú dovolenku, ako alternatívu predstavil zvýšenie rodičovského príspevku a tiež chce prispieť žiakom I. stupňa základných škôl.

Predseda Smeru Robert Fico vyhlásil, že zvažujú predĺžiť materskú dovolenku zo súčasných 34 týždňov na celý rok. Ako alternatívu predstavil zvýšenie rodičovského príspevku, ktorý v súčasnosti presahuje 213 eur. Tiež chce po 100 eur prispieť žiakom I. stupňa na kúpu školských potrieb, či znížiť DPH na hygienické potreby pre malé deti. Zároveň zopakoval ambíciu zaviesť obedy zadarmo pre školákov. 

Pri zámere znížiť DPH na tovar pre malé deti Fico uviedol: "Išlo by o nižšiu daň na výživu, plienky či hygienické potreby, nie však na oblečenie." Z už avizovaných opatrení Fico spomenul zavedenie obedov zdarma pre deti v poslednom ročníku materských škôl a žiakov základných škôl. Združenie miest a obcí Slovenska vyzval na rokovanie o tomto opatrení, ktoré by malo platiť od začiatku budúceho roka. Upozornil, že mestá a obce sú vo vynikajúcej finančnej kondícii. "Kde bude krízová situácia, tam to budeme riešiť," povedal šéf Smeru.

Fico tiež avizoval, že z peňazí daňových poplatníkov má v pláne preplácať alimenty za nezodpovedných rodičov s tým, že by štát následne od nich vymáhal peniaze. Detailný balíček má strana v pláne schváliť na decembrovom sneme strany. Koľko by mal nový balíček celkovo stáť Fico neprezradil. "Chceme, aby štát prevzal zodpovednosť za vymáhanie výživného v prípade, ak nie je platené výživné. Štát by automaticky zaplatil žene výživné, a potom by štát na seba prevzal povinnosť viesť príslušný spor s konkrétnym mužom alebo človekom, ktorý neplatí výživné," vyjadril sa Robert Fico.

Od decembra budúceho roka by sa mal podľa neho zdvojnásobiť vianočný príspevok pre penzistov. Smer tiež zvažuje zdvojnásobenie počtu "áčkových" poukazov na kúpele. Za dôležité sociálne opatrenie Fico označil aj zavedenie stropu na vek odchodu do dôchodku. 

 Materská dovolenka by mala byť skutočne dlhšia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy