Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na cintoríne otvárali hrob. Dôchodcu pritom pochovali len pred šiestimi dňami
Zdielať na

Na cintoríne otvárali hrob. Dôchodcu pritom pochovali len pred šiestimi dňami

HRACHOVO / Za prítomnosti policajtov a prokurátora na cintoríne otvárali hrob, v ktorom pred šiestimi dňami pochovali 84-ročného dôchodcu. Toho pred tromi týždňami zrazilo auto, v nemocnici neskôr zomrel. Nebolo ale jasné, či to bolo následkom zranení, ktoré utrpel pri dopravnej nehode. Rodina si totiž pitvu neželala. K ukončeniu vyšetrovania je ale nevyhnutné ju vykonať.

Dôchodcu (84) pochovali v sobotu, no o pár dní neskôr museli jeho hrob opäť otvoriť. Exhumáciu nariadil prokurátor. "Dňa 24.októbra 2018 bolo vydané uznesenie o nariadení exhumácie mŕtvoly nebohého podľa paragrafu 156 ods. 2 Trestného poriadku, ktorá bola dnešného dňa 25. októbra 2018 vykonaná," uviedla Viera Lichá Valicová, Krajská prokuratúra Banská Bystrica. 

Pána Ondreja ešte začiatkom októbra zrazil 24-ročný vodič. Vraj ho oslepilo slnko a dôchodcu nevidel. Ten išiel po krajnici a do kopca tlačil bicykel. "Dával si naozaj pozor na tej ceste a stále chodil aj vo veste," povedala Soňa, známa nebohého Ondreja. 

"Vodič OMV sa dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke," informovala Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ B. Bystrica. Polícia začala trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví, 84-ročného muža s ťažkými zraneniami previezli do nemocnice. Tam ale na jedenásty deň zomrel. "Sme si mysleli, že sa z toho dostane, lebo bol zdravý a vitálny. Celý život robil a takto nešťastne skončil," dodala Soňa. 

Nemocnica informovala príbuzných, tí si ale podľa hovorcu neželali, aby telo nebohého poslali na pitvu. "Po úmrtí pacienta rodina adresovala nemocnici písomnú žiadosť, podľa ktorej si neželá pitvu. Obhliadajúci lekár tejto žiadosti vyhovel, aj keď mal postupovať inak a oznámiť celú vec polícii. Nemocnica už v tomto smere prijala nápravné opatrenia," povedal Tomáš Kráľ, hovorca siete nemocníc Svet zdravia. 

O úmrtí pána Ondreja sa policajti dozvedeli až potom, keď bol už pochovaný. "V utorok 23. októbra 2018 sa vyšetrovateľovi policajného zboru ohlásila pozostalá, ktorá uviedla, že jej v nemocnici povedali, že jej otec zomrel na následky dopravnej nehody," objasnila Viera Lichá Valicová.

Na takýto záver je ale potrebné vykonať pitvu, ktorá to potvrdí, alebo vyvráti. To bol dôvod, prečo jeho hrob museli opäť otvoriť.

Cestou na cintorín došlo k nehode. Pozrite si nasledujúcu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy