Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Z kríža na cintoríne v Prievidzi zmizol Ježiš Kristus. Žena ho chcela zreštaurovať
Zdielať na

Z kríža na cintoríne v Prievidzi zmizol Ježiš Kristus. Žena ho chcela zreštaurovať

PRIEVIDZA / Z kríža na cintoríne v Prievidzi zmizol Ježiš Kristus. Zvesila ho jedna z tunajších veriacich. 40 ročná žena usúdila, že je v zlom stave a treba ho zreštaurovať. Hoci to nikdy nerobila, priniesla si rebrík, náradie a Ježiša z kríža zložila. Zadržali ju ale policajti a vec klasifikovali ako krádež. Žene hrozilo desať rokov za mrežami.

"Policajti zastavili pani, ktorá niesla sochu Ježiša Krista. Keď sa dotazovali, na čo to má, povedali, že to chcela zreštaurovať," informuje hovorca Michal Ďureje. K takejto kurióznej situácii došlo v Prievidzi. Štyridsaťročná žena vzala drevenú sochu z kríža, z tunajšieho cintorína.

"Chcela som ho zreštaurovať, lebo bola pokazená. Nikto sa nestaral o cintorín, tak som si myslela, že pomôžem," hovorí obžalovaná Karin Litvajová. 

Na to, aby sochu Ježiša Krista z kríža zmontovala, si musela na cintorín priniesť rebrík. "Za pomoci náradia dala dole Ježiša, strčila ho do modrého vreca a zobrala preč," píše sa vo vyjadrení prokuratúry. Viac ako 1,5 metra. Žena ju vzala pod pazuchu a vybrala sa domov. Zastavila ju až policajná hliadka. "Je to zvláštne, ešte sa nám to nestalo," hovorí kňaz Vladimír Slovák. 

Socha Ježiša Krista na kríži stále chýba. Po zásahu reštaurátorky amatérky sa totiž rozpadla. Ženu obvinili z krádeže a v pondelok sa postavila pred súd. Priznala sa a skutok oľutovala.

"Za to sa odcudzuje na tri roky nepodmienečne s podmienečným odkladom na 30 mesiacov," informuje predsedníčka senátu. S rozsudkom bola spokojná a odchádzala z úsmevom. Podobný prípad sa stal pred šiestimi rokmi v Španielsku. Tu sa dôchodkyňa rozhodla zreštaurovať fresku Ježiša Krista. Aj ona tvrdila, že to urobila s dobrým úmyslom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy