Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Nový zákon má chrániť vodné zdroje. Opozícia ale dúfa, že ho prezident nepodpíše
Zdielať na

Nový zákon má chrániť vodné zdroje. Opozícia ale dúfa, že ho prezident nepodpíše

BRATISLAVA / Tento týždeň poslanci Národnej rady ústavnou väčšinou schválili vládny návrh zákona známy aj ako Lex Žitný ostrov. Ministerstvo životného prostredia vraví, že vďaka nemu si Slovensko lepšie dokáže ochrániť všetky chránené územia, na ktorých máme kvalitnú podzemnú vodu. Nájdu sa ale aj kritici zákona, ktorí ho považujú za marketingový ťah. Opozičná SaS dokonca vyzýva prezidenta Kisku, aby zákon nepodpísal.

Ministerstvo životného prostredia považuje "Lex Žitný ostrov" za moderný a efektívny zákon. "Myslíme si, že je to veľmi dobrý zákon, ktorý skutočne dokáže zaistiť ochranu toho najvzácnejšieho, čo na Slovensku máme," uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. 

Kritici zákona o chránených vodohospodárskych územiach vyčítajú mnohé. Dokonca ho považujú za zbytočný. "Ja si myslím, že toto je prekrývanie neschopnosti štátnej správy vymáhať uplatňovanie práva na Žitnom ostrove. Pevne verím, že to prezident nepodpíše," povedala poslankyňa za SaS Anna Zemanová. 

"Podľa nás Lex Žitný ostrov je tak trochu marketingový nástroj ministerstva životného prostredia. My tu máme zákony, ktoré sú dobré a funkčné ale sa nedodržiavajú a nie sme si istí, či nový zákon toto zmení," uviedla predsedkyňa občianskeho združenia Za našu vodu Annamarie Velič. 

Značné časti nového zákona sú okopírované z paragrafu 31 vodného zákona. "Je pravda, že paragraf 31 bol vyňatý z predchádzajúcej legislatívy, ale v sprísnenej podobe je zakotvený práve v Lex Žitný ostrov. Zákon zvyšuje pokuty a významným spôsobom zvyšuje hornú hranicu," dodal Ferenčák. 

"Povedzte mi, aká to je pokuta 25 000 až 125 000 pre investora diaľnice, ktorý investuje miliardu eur a takýmto spôsobom ušetrí na štrku, ktorý by inak kupoval z legálnych štrkovísk," povedala Zemanová. Ministerstvo tvrdí, že nový zákon umožní lepšiu súčinnosť ale napríklad aj spoločné kontroly troch rezortov, a to životného prostredia, pôdohospodárstva a zdravotníctva. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy