Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mestá a obce môžu zrekonštruovať zdravotné strediská. Ministerstvo im prispeje
Zdielať na

Mestá a obce môžu zrekonštruovať zdravotné strediská. Ministerstvo im prispeje

BRATISLAVA / Mestá a obce môžu svoje zastaralé a zdevastované zdravotné strediská zrekonštruovať či postaviť nové. Ministerstvo zdravotníctva na to ponúka až 28 miliónov eur a v týchto dňoch čaká na žiadosti. Zámerom je dostupnosť lekára v každom regióne a to tak ,že pod jednou strechou nájdete pediatra, všeobecného lekára, gynekológa plus špecialistu v odbore, o ktorý je v regióne najväčší záujem. Maximálna výška jedného príspevku je 900 tisíc eur, záujem je však minimálny.

Naše staré mamy si poskytovanie zdravotnej starostlivosti pod jednou strechou pamätajú veľmi dobre. Necestovali totiž do mesta za lekárom. Všeobecného lekára, pediatra, gynekológa či zubára mali v dedine. "Zverejnili sme výzvu na vybudovanie centier integrovanej zdravotnej starostlivosti," hovorí hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Príležitosť pre mestá a obce

Žiadať o vysoký finančný nenávratný príspevok môžu len mestá a obce. Prvotný záujem mnohých miest a obcí stroskotal na pomerne nejasnej metodike, kritériách pre výber projektov a pomerne problematickej udržateľnosti. Projektový zámer predložilo v našom kraji 6 obcí," vysvetlila hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja, Marcela Glevická. 

Prísne nastavené kritéria kritizuje aj Trnavský kraj. "Žiadatelia majú obrovské problémy pri zabezpečení povinných príloh, ako je Čestné vyhlásenie, respektíve Partnerská dohoda s konkrétnymi lekármi. To znamená, že lekári za daných podmienok výzvy nemajú záujem, a to najmä pre vysoký vek lekárov a ich povinnosť zaväzovať sa na konkrétne obdobie, počas ktorého budú pôsobiť v tomto centre," prídáva sa Patrik Velšic, hovorca Trnavského kraja. Ďalšou problematickou podmienkou výzvy je napríklad aj povinnosť zabezpečiť doktora gynekológa, čo obciam spôsobuje zásadný problém.
Momentálne evidujú v kraji 10 žiadateľov o integrované zdravotnícke centrá.

"Viem o tých, ktorí na tom pracujú a majú veľký záujem, je deväť obcí zatiaľ. Skôr sa bude modernizovať a opravovať, ako stavať na zelenej lúke," uviedol Július Zbyňovský, hlavný lekár z Prešovského samosprávneho kraja. 

Problém s lekármi 

"V súčasnosti nie je možné zabezpečiť toľko lekárov do zdravotných stredísk, ale kým ich postavia, to sú ďalšie dva roky a teda dôvod na zmeny a motivácie lekárov, aby tam pracovať chceli. Najmä mladí lekári," myslí si prezident Asociácie súkromných lekárov, Marián Šóth. 

Ministerstvo vyzýva mestá a obce, aby sa ešte zapojili. O veľký finančný balík môžu požiadať do konca tohto roka. "Chceme aby pacienti nemuseli chodiť za lekármi kilometre. Aby bol na jednom mieste pediater, všeobecný lekár, gynekológ a špecialista podľa potreby regiónu," dodala Eliášová. 

Zdravotníctvu stále chýbajú lekári. Ministerstvo už problém začalo riešiť. Pozrite si archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy