Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Psychiatrickú kliniku zatvoria. Skutočné dôvody sú nejasné
Zdielať na

Psychiatrickú kliniku zatvoria. Skutočné dôvody sú nejasné

BRATISLAVA / Psychiatrickú kliniku v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, v mestskej časti Ružinov zatvoria. Dôvodom je podľa vedenia presťahovanie sa do nemocnice v Petržalke. Podľa lekárskej obce je to ale v neprospech pacientov. A skutočným dôvodom je vraj nedostatok personálu a neschopnosť vedenia nájsť zamestnancov.

Jedno z oddelení univerzitnej nemocnice pracuje len na polovicu, keďže je tam nedostatok sestier. Rovnako bývalý zamestnanec, ale stále aktívny psychiater ktorý denne komunikuje so súčasnými lekármi z psychiatrickej kliniky v Ružinove potvrdzuje nedostatok personálu na psychiatrickom lôžkovom oddelení v nemocnici v Petržalke. "Nedostatok personálu bol v Petržalke, kde zavreli jedno oddelenie, jednu časť oddelenia a znížili počet lôžok na polovicu," uviedol psychiater Peter Breier.

Pri konfrontácii vedenie nemocnice priznáva že polovične sa v nemocnici v Petržalke pracuje na psychiatri a aj internom oddelení. "Určite by sme privítali viac personálu na tomto oddelení, avšak musíme povedať, že starostlivosť o týchto pacientov je zabezpečená v rámci našich ďalších dvoch psychiatrických kliník. Na internej klinike pociťujeme nedostatok personálu už dlhodobo," povedala Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave. 

Nedostatok personálu zjavne núti vedenie konať. Ak sa psychiatrická klinika z Ružinova presťahuje na Antolskú, nemocničných lôžok bude menej. "Samozrejme, že to je v neprospech pacienta a navyše pri presťahovaní z Ružinova do Petržalky sa ruší oddelenie, ktoré je najmodernejšie na Slovensku," upresnil Peter Breier. "Vedenie nemocnice chce týmito krokmi zefektívniť a zlepšiť samotné fungovanie kliniky s pozitívnym dopadom pre pacientov a aj zdravotnícky personál," dodala Eva Kliská.

Zjavne chcú jednu kliniku na plný výkon ako dve s komplikáciami. Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre psychiatriu vyzvala listom ministerku zdravotníctva, aby sťahovanie stopla. "Ministerstvo zdravotníctva tento list obdržalo a budeme sa ním zaoberať. Vedenie nemocnice nás ale utvrdzuje že sa sťahujú z dôvodu rekonštrukcie a skvalitnenia poskytovaných služieb." potvrdila Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. ,

Personálne problémy majú viaceré nemocnice V4

:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy