Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pri Čachtickom hrade vypukol obrovský požiar. Zachvátil hektáre lesa
Zdielať na

Pri Čachtickom hrade vypukol obrovský požiar. Zachvátil hektáre lesa

ČACHTICE / Obrovský požiar vypukol v borovicovom lese v nedeľu ráno. Oficiálne ukončenie turistickej sezóny na Čachtickom hrade sa tak skončilo nešťastím. Dym si všimli poľovníci, ktorí týmto rajónom prechádzali. Na mieste zasahovalo niekoľko hasičov. Oheň sa im podarilo uhasiť až po 6 hodinách.

Požiar vznikol v borovicovom lese len kúsok od Čachtického hradu. Dym, ktorý pohltil les si všimli poľovníci, ktorí išli okolo. Na mieste zasahovalo celkovo 22 hasičov. Hasičom z Nového Mesta nad Váhom pomáhali aj dobrovoľní z Čachtíc a obce Pobedim. Pri zásahu použili 9 kusov techniky. V lese začalo horieť napadané ihličie a krovinatý porast na rozlohe 3 hektárov. 

"Išlo požiar lesa na upätí hradu, horela lesná hrabanka -  bukový a borovicový porast v celej ploche," uviedol veliteľ zásahu hasičov Marián Žitňanský. 

Hasiči bojovali s ohňom niekoľko hodín, nakoľko sa zásah konal v kopcovitom teréne. "Ťažká technika mala veľké problémy dostať sa k požiarovisku, museli sme ťahať asi 300 emtrov hadicového vedenia, kyvadlovou dopravou sme dopĺňali útočné prúdy," vysvetľoval Žitňanský. 

Presná príčina požiaru zatiaľ známa nie je. Vzniknúť ale pravdepodobne mohol nedbanlivosťou turistov, ktorí sa vracali v sobotu v noci zo slávností. Na Čachtickom hrade totiž prebiehalo oficiálne ukončenie sezóny. "Príčina požiaru je v štádiu vyšetrovania, pravdepodobne ide o nedbanlivosť s otvoreným ohňom v prírode," poznamenal veliteľ zásahu. Na mieste zostali dobrovoľní hasiči, ktorí zhorenisko monitorujú. 

Pozrite si reportáž o požiari, ktorí vypukol blízko centra Bratislavy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy