Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemocnica zaplatí rodine státisíce eur. Pôrod neprebehol tak, ako predpovedali
Zdielať na

Nemocnica zaplatí rodine státisíce eur. Pôrod neprebehol tak, ako predpovedali

SEREĎ/ TRNAVA / Trnavská nemocnica musí zaplatiť mladej rodine malého Martina 306-tisíc eur ako odškodné. Ide o prípad z roku 2012, keď Jana po bezproblémovom tehotenstve mala porodiť zdravé dieťa, no pôrod dopadol veľmi zle. Chlapec mal omotanú pupočnú šnúru okolo krku, čo mu vážne poškodilo zdravie. Rodičia ale s rozsudkom Trnavského súdu nie sú spokojní. Nemocnica totiž najprv chcela mimosúdne vyplatiť takmer pol miliónové odškodnenie. Teraz je to menej.

Martin má už 6 rokov a jeho rodičia nepoznajú nič iné, len 24- hodinovú starostlivosť o dieťa, ktoré nevidí, nepočuje, má nespočetné množstvo závažných diagnóz, ktoré sú následkom problematického pôrodu. Teraz, po dlhých rokoch preukazovania, že za poškodenie zdravia novorodenca zodpovedná Trnavská nemocnica, vedia aké odškodnenie im odklepol Trnavský súd.

Nemocnica má zaplatiť 206- tisíc eur za to, že chlapec má 90 percentné sťaženie spoločenského uplatnenia. Obaja rodičia dostanú po 50- tisíc za nemajetkovú ujmu, teda za to, že poškodenie ich dieťaťa ich zasiahlo po psychickej sfére a aj v spoločenskom postavení. Advokáti rodičov žiadali sumu 400- tisíc. Žiadosť ale pred sudcom neprešla, pretože ju vyhodnotil ako neprimeranú a zohľadnil, že platiť má nemocnica. 

"Požadovali každý po 200- tisíc. Súd zhodnotil, že uvedené suma je skutočne vysoká. To poškodenie malého je strašné a život matky je samozrejme ťažký. Nedá sa to ale nahradiť do pôvodného stavu a táto okolnosť musí byť primeraná. Súd zohľadnil to, že žalovaným je nemocnica," uviedol sudca Okresného súdu.

"Som nahnevaná a znechutená. Rozhodne to len tak nenechám," povedala matka chlapca Jana. Podľa advokátov poškodeného chlapca a jeho rodičov, rozsudok má nedostatky, ktoré napadnú v odvolaní. A síce, že sudca neuznal nemajetkovú ujmu v hodnote ani jedného eura samotnému poškodenému chlapcovi. Žiadali 600- tisíc eur. Pre súd náhrada za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia pokrýva aj nemajetkovú ujmu. A suma 206- tisíc stačí. Podľa advokátov rodiny má chlapec nárok aj na náhradu nemajetkovej ujmy, a preto sa idú súdiť ďalej. 

Trnavskej nemocnici sa súdiť s rodičmi malého Martina najskôr nechcelo. Začiatkom roka 2016 sama nemocnica chcela ísť na mimosúdnu dohodu na rovnakú sumu, akú uhradili v takmer identickom prípade malého Adama zo Senca. Pôrod vedení jej lekármi dopadol tiež katastrofálne. Nakoniec ale od dohody vedenie trnavskej nemocnice odskočilo, lebo nemocnici by 480- tisícové plnenie jej vlastná poisťovňa nepokryla.

Nemocnica z vlastného nechcela dať ani euro. Teraz rozsudkom súdu by mala uhradiť o 180- tisíc eur menej, ako pôvodne sama chcela. Čo priamo po pojednávaní zrejme potešilo aj právneho zástupcu nemocnice, ktorý to ale mimo pojednávacej miestnosti už odmietol komentovať.

Pozrite si reportáž o prípade malého Adama zo Senca:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy