Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Po pracovnom úraze zostal odkázaný na pomoc iných. Opatrovateľské ale nedostáva
Zdielať na

Po pracovnom úraze zostal odkázaný na pomoc iných. Opatrovateľské ale nedostáva

SABINOV / Pred dvoma rokmi mal Peter vážny pracovný úraz. Na stavbe, kde vtedy pracoval, spadol z rebríka. S ťažkým poranením lebky skončil v nemocnici. Jeho zdravotný stav je po úraze taký vážny, že už nikdy nebude schopný vrátiť sa do práce. Dokonca zostal odkázaný na pomoc iných. Nárok na opatrovateľský príspevok však nemá.

"K tomu rozhodnutiu môžem povedať len toľko, kto ho vystavoval nech si príde vyskúšať čo to je mať takého človeka doma, nech si to príde vyskúšať na 24 hodín," povedala manželka zdravotne znevýhodneného Petra Jana. Manželovi pomáha takmer so všetkým. Denno denne, od rána do večera. Bez pomoci manželky sa nedokáže, podľa jej slov, po vážnom úraze sám už ani osprchovať, či najesť. Keď však požiadala o príspevok na opatrovanie, úrad práce sociálnych vecí a rodiny rozhodol, že naň nemá nárok. "Potrebnú pomoc poskytuje manželka v rámci prirodzených rodinných vzťahov," povedala o rozhodnutí. 

Donedávna bol Peter úplne zdravý. Všetko sa ale náhle zmenilo po vážnom úraze na stavbe v septembri 2016. Následky sú žiaľ trvalé. Podľa jeho manželky sa sám už ani neoblečie. "Lieky si nezoberie, zjesť si neurobí, ja keď ho nezobudím, on ani nevstane," pokračovala. 

Rozhodnutie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny ale hovorí niečo iné. Podľa ich odôvodnenia sa muž dokáže sám najesť, napiť a užiť nadávkované lieky. Skutočnosť je však taká, že ak by ostal doma sám, bez pomoci manželky by sa podľa nej ani nenajedol. Navyše on sám ani netuší, aké lieky a v akom čase užíva. Manželka sa proti rozhodnutiu úradu práce odvolala. Výsledok by sa mala dozvedieť do 30 dní. 

"Teraz bude o tomto odvolaní rozhodovať ÚPSVaR, ktorý môže v rámci autoremedúry svoje rozhodnutie zrušiť. Ak to neurobí, potom bude spis postúpený Ústrediu práce, ktorý bude postupovať nanovo na základe nového lekárskeho posudku," uviedla hovorkyňa úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 
 

Pozrite si reportáž o tom, ako krokmi pomohli chorým:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy