Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Akútnemu nedostatku sestier čelia všetky krajiny V4. Zdravotníci hľadajú riešenie
Zdielať na

Akútnemu nedostatku sestier čelia všetky krajiny V4. Zdravotníci hľadajú riešenie

BRATISLAVA / Za prácou do zahraničia neodchádzajú len slovenské sestričky. Akútnemu nedostatku zdravotných sestier v nemocniciach čelia aj Maďarsko, Poľsko a Česko. Zdravotníci z týchto krajín preto hľadali spoločné riešenie.

Iveta Lazorová, prezidentka SKSAPA, SR sa na margo situácie vyjadrila, že je čas, aby sa situácia riešila: "My sme od 2013 protestovali , nosili čierne tričká, stanovali, dali výpovede a je na čase, aby sme to riešili inak, ak sme vyspelá spoločnosť." Rovnakým problémom ale čelia aj okolité štáty. "Problémom je starnúca populácia a nízka pôrodnosť, tiež pracovné podmienky a výška platu a to vytvára bludný kruh s ktorým si nevieme rady," informoval Tomáš Válek, predseda Profesnej a odborovej únie zdravotných pracovníkov ČR. "Sme vývozcovia sestier. My im dáme vzdelanie, prax, ale odchádzajú do celej Európy," dodal Zoltán Balog, prezident komory zdravotných sestier, Maďarsko. 

​Na otázku, či sa dá alebo nedá zabrániť odchodu sestier do vyspelých okolitých krajín sa dá len ťažko odpovedať. "Jediná cesta ako niečo zmeniť je viac angažovanosti v politike. V Európskom parlamente sú lekári a menia zdravotnú politiku, ale o zdravotných sestrách, politicky aktívnych neviem, len politici vedia situáciu zmeniť," povedal generálny sekretár Paul De Raeve. 

Na Slovensku sa pre nedostatok zdravotných sestier niektoré oddelenia dočasne zatvárajú a to s oznamom že sa na oddelení maľuje. Prípadne pacientov odkláňajú do iných nemocníc alebo poskytujú akútnu zdravotnú starostlivosť a pacientov pre nedostatok personálu posielajú do domáceho liečenia. Experta to neprekvapuje: "Samozrejme, to sa deje. V Británii odkiaľ pochádzam je bežné že nemocnice na čas neposkytujú zdravotnú starostlivosť. V Holandsku samé sestry rozhodujú o zavretí oddelenia ak uznajú, že ich je málo. Majú to povolené," dodal generálny sekretár. "Tu sa "riešia" problémy sestier tým, že sa tu so sestrami nekomunikuje," uviedla Iveta Lazorová. Avšak ministerstvo zdravotníctva oponuje: "Ministerstvo zdravotníctva sa o problematiku sestier intenzívne zaujíma a rieši túto tému na dennej báze. Môžme zároveň skonštatovať, že už od nového roka stúpnu výrazne platy sestrám a takisto zlepšujeme podmienky v nemocniciach." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy