Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prichádza tereziánske leto. Viete, ako sa správne postarať o záhradu?
Zdielať na

Prichádza tereziánske leto. Viete, ako sa správne postarať o záhradu?

BRATISLAVA / Na Slovensko prichádza babie leto. Tento rok by malo vydržať minimálne do 18. októbra. Vo svete sa zvykne volať Indian Summer, vo Francúzsku leto svätého Martina. Označuje sa aj ako tereziánske leto, ktorého história siaha hlboko. Našej krajine ale prinesie príjemné počasie.

"Babie leto sa viaže na sviatky v kalendári. V Česku na Sviatok sv. Václava, čiže tereziánske babie leto. U nás je to babie leto, pretože je častejšie vonku vidieť pavučiny, ktoré pripomínajú sivé vlasy starých mám," vysvetlil meteorológ Daniel Cibula. Boli roky, keď k nám babie leto akosi zabudlo prísť, no tento rok sa to nestane. "Rozširuje sa k nám oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Tá charakterizuje začiatok babieho leta. Charakterizuje ho slneční, málo veterné počasie a vysoké denné teploty, ktoré teraz dosiahnu 24 stupňov Celzia," opísal ďalej počasie. 

Slnko, farebné lístie, modrú oblohu by sme si mali užívať minimálne dva týždne. To rekordné bolo oveľa dlhšie. V roku 1959 trvalo až 7 týždňov. Čakanie na dážď sa tak predĺži, a tak v žiadnom prípade ešte nie je dobré odkladať hadice na polievanie, či vypínať zavlažovací systém v záhradách

"Ľudia si myslia, že sa už stromy ukladajú na spánok. nie je to tak. Pokiaľ majú stromy listy, stále majú plochu, ktorá dýcha, teda vyparuje vodu. Ak je veľmi sucho a pár týždňov takto sucho bude, tak tú vodu im treba dopriať," povedal Martin Čurda záhradný architekt. Vodu je potrebné počas babieho leta dopriať aj okrasným krom, najmä tým polodrevitým. A hlavne trávniku, ktorý by od septembra do jari len ťažko prežil bez polievania. "Ešte 2 mesiace bude počasie na to, aby trávnik nejakú vodu prijal, lebo trávnik je najsmädnejšia plocha v celej záhrade a potrebuje ju," poznamenal záhradný realizátor František Laššák.

Pozrite si reportáž o tom, aká nás bude čakať jeseň:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy