Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Bratislave sa strhla bitka. Do boja vytiahli aj delá
Zdielať na

V Bratislave sa strhla bitka. Do boja vytiahli aj delá

BRATISLAVA / Salvy z dela, rinčanie zbraní, šermiarske súboje, aj takto to dnes vyzeralo v sade Janka Kráľa v Bratislave. Hlavným ťahákom ďalšieho ročníka podujatia Bitka o Bratislavu bola rekonštrukcia barokovej bitky, ktorá sa odohrala pred bránami korunovačného mesta Prešporok.

Bratislava sa v sobotu na jeden deň vrátila v čase o 397 rokov nazad. "Gabriel Betlen so svojou armádou, ako vzbúrené sedmohradské knieža sa bude pokúšať obsadiť Bratislavu, ktorú v tom čase držali sily cisára Ferdinanda. Behom tej bitky oddiely dostávajú rozkazy, ktoré musia plniť, čiže nie je to nacvičené, že kde má kto padnúť. Všetko je len približne dohodnuté," uviedol Richard Zamec, organizátor podujatia, SHŠ Banderium. 

​Niektorí vycestovali z Maďarska, niektorí až z Veľkej Británie, aby sa mohli stať súčasťou veľkého boja. "Tu je víťazom každý, kto príde," povedal anglický návštevník. "Všetci, čo toto robíme, máme radi históriu, snažíme sa to priblížiť, aby videli, ako to naozaj vyzeralo," dodal organizátor. 

Návštevníci mohli ochutnať aj jedlo, ktoré jedli naši predkovia pred niekoľkými storočiami. "Máme šľachtické jedlá a pred chvíľou sme mali ešte aj jedlá pre chudobných, ale tie sa už minuli. Osvedčilo sa to, že jednoduché jedlo chutí najviac," povedala s úsmevom Simona, účastníčka podujatia. Vystupovať chodia aj celé rodiny. "Od malička sme s dedom pozerali troch mušketierov, tak ma k tomu priviedol a v 16 rokoch som začala šermovať," povedala Veronika, ďalšia z účastníčok. V stanovom tábore si tiež všetci dávali záležať na tom, aby dôveryhodnosť dobových kostýmov nepokazili novodobé výdobitky ako hodinky či mobil. "Nestáva sa nič, ale vedúci nás potom zvozil. Pretože to tu je autentické, tak nemôžete mať hodinky alebo botasky," dodal ďalší z prítomných, Stanislav. 

Slovensko ponúka kultúrne podujatia v každom kúte:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy