Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
GLOBSEC bol v Bratislave už po 13-krát. Vznikol pritom ako študentská iniciatíva
Zdielať na

GLOBSEC bol v Bratislave už po 13-krát. Vznikol pritom ako študentská iniciatíva

BRATISLAVA / Vzniklo to ako študentská iniciatíva pred 13 rokmi a postupne sa sa z toho stala bezpečnostná konferencia, ktorá patrí medzi 5 najväčších na svete. Na konferenciu GLOBSEC prišli do Bratislavy tisíce hostí. Ako sa takéto podujatie organizuje prezradili Róbert Vass, prezident konferencie a Branislav Kačkovič z Grant Hotel River Park.

Globsec má za sebou 13 ročník. Doteraz sa na ňom zúčastnili tisícky hostí vrátane vtedajšieho britského premiéra Davida Camerona, bývalej ministerky zahraničných vecí USA československého pôvodu Madeleine Albright, pravidelne naň prichádzajú aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí. "V Bratislave sa aj tento rok predstavili významní politici a vyše 140 rečníkov z celého sveta a viac ako tisíc hostí, čo bolo doteraz najviac v histórii konferencie. Konferencia nechce byť už iba platformou na výmenu názorov, organizátori chcú tiež poskytnúť svoje odporúčania" teší sa vysokej účasti Róbert Vass. 

Na konferencii vystúpili najvyšší slovenskí ústavní činitelia, prezident Andrej Kiska a predseda vlády Peter Pellegrini. Ako aj český premiér Andrej Babiš či poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz.

Idea študentov 

GLOBSEC pritom vznikol ako študentská iniciatíva pred 13 rokmi a postupne sa z toho stala konferencia, ktorá patrí medzi 5 najväčších na svete - ktoré sa venujú zahraničnej a bezpečnostnej politike. 

Zorganizovať takúto konferenciu nie je otázka mesiaca. Na GLOBSECu pracuje počas roku 20 - 30 ľudí a počas konferencie až 150 ľudí plus externí spolupracovníci. Tím je medzinárodný. "Napríklad šéfka programu pre kybernetickú bezpečnosť je Indka," vraví Vass. Podľa prezidenta konferencie každého rečníka starostlivo vyberajú. Zladiť kalendáre speakerov ale nie je ľahké.  

Špecialitky kuchyne 

Konferenciu s asi 1 200 účastníkmi hostil hotel Grant Hotel River Park v Bratislave. Podľa slov riaditeľa hotela Branislava Kačkoviča sú na takéto akcie pripravení. "Výrazne sme posilnili rady zamestnancov aj študentov, ktorí mali možnosť zapojiť sa do procesu príprav konferencie." 

Hostia si pochutili na kulinárskom umení známeho šéfkuchára Jaroslava Žideka. "Hostia tak mali možnosť počas konferencie ochutnať rôzne špeciality ako napríklad pečené hovädzie na červenom víne a maslovou zemiakovou kašou, pečenú prepelicu s hubami a paštrnákovým pyré či varenú špargľu s holandskou omáčkou, strúhankou, pošírovaným vajíčkom a varenými zemiakmi," dodáva Kačkovič a prezrádza aj, že sa dokopy minulo asi 500 kg rýb, 1 000 kg mäsa, 1 500 kg ovocia, 800 kg zeleniny a vypilo sa 10 000 minerálok.

Bezpečnosť

Bezpečnostné opatrenia boli na najvyššej úrovni. Každý účastník konferencie a pracovník hotela musel prejsť bezpečnostnou prehliadkou, tvrdí Kačkovič. Hotel bol samozrejme skontrolovaný špeciálne vycvičeným psom proti výbušninám a bol strážený policajtmi 24 hodín denne počas trvania celej konferencie.

Pozrite si reportáž z konferencie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy