Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za pískanie alebo sexuálne komentovanie môžete dostať pokutu takmer 750 eur
Zdielať na

Za pískanie alebo sexuálne komentovanie môžete dostať pokutu takmer 750 eur

PARÍŽ / Niektorí muži si budú musieť dávať vo Francúzsku veľký pozor. Pokiaľ budú mať poznámky na adresu žien so sexuálnym podtextom alebo budú na dievčatá a ženy hvízdať, môžu zaplatiť pomerne vysokú pokutu. Tá môže dosiahnu aj 750 eur.

Ako informovali francúzske médiá, prezident Emmanuel Macron k novému zákonu povedal, že má zaručiť, aby sa "ženy nebáli byť na verejnosti".

Zákon vzišiel z dielne veľmi agilnej ministerky pre rodovú rovnosť Marlène Schiappa. Tá je známou francúzskou feministkou a vo vláde sedí od mája minulého roka.

Mnoho ľudí nový zákon kritizovalo pre to, že bude veľmi ťažké posúdiť, kedy bude napríklad pískanie na ženu možné považovať za prejav obdivu a kedy za obťažovanie, teda nezákonné správanie. "To je úplne irelevantné námietka," odkázala ale všetkým Schiappa. "My ženy dobre vieme, v akej chvíli sa začíname báť a kedy sa už necítime v bezpečí," dodala.

Marlène Schiappa predtým tiež presadzovala zákon, ktorý by pohlavný styk medzi nedospelými, ktorí ešte nemajú 15 rokov, a všetkými dospelými nad 18 rokov automaticky považoval za znásilnenie, píše portál reflex.cz.Zmena však neprešla dolnou komorou parlamentu, ktorý presadil, aby sa za znásilnenie automaticky považoval iba taký styk týchto osôb, v ktorom by "obeť nemala schopnosť dať súhlas k pohlavnému styku".

Bolo preto rozhodnuté, že ak je pohlavný styk s osobou pod 15 rokov dobrovoľný, dospelá osoba čelí možnému trestu päť rokov väzenia a pokute 75 000 eur. Ak je obeť neschopná vysloviť súhlas so sexuálnym stykom, hrozí páchateľovi 10 rokov väzenia. V prípade znásilnenia dieťaťa je maximálna sadzba vo Francúzsku stanovená na 20 rokov väzenia.

Ani tento taxikár nemá čisté svedomie. Na súde sa zrútil:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy