Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zima, dlhé rady a nekonečné čakanie. Bežná realita ľudí na cudzineckej polícii
Zdielať na

Zima, dlhé rady a nekonečné čakanie. Bežná realita ľudí na cudzineckej polícii

BRATISLAVA / Nekonečné rady, čakanie v stiesnených priestoroch, ale aj vonku v zime. Bežný deň ľudí na cudzineckej polícii v Petržalke, keď si potrebovali vybaviť legálny pobyt na Slovensku. Všetko to mala zmeniť vynovená budova na okraji Bratislavy. Avšak aj pred tou sa tvoria rady. Cudzinci tam aj teraz čakajú celú noc, aby sa dostali na rad.

O deviatej hodine večer pred budovou cudzineckej polície čaká 15 cudzincov, niektorí sú na mieste už dve hodiny. Pred budovou postávajú prevažne Ukrajinci, ktorí si na Slovensku našli prácu a potrebujú si k tomu vybaviť dokumenty. Pripravené majú termosky s čajom, periny ale aj spacáky alebo sa zohrievajú v autách. Pre niektorých je to už tretí pokus ako sa dostať k úradníkovi cudzineckej polície. "To nie je normálne. Myslím si, že je to Európa," rozhorčene povedala jedna z čakajúcich. 

​Čakalo sa v Petržalke a aj na Regrútskej ulici, kde pred budovou cudzineckej polície už o 7 hodine ráno stojí 70 ľudí. Nával zažíva aj cudzinecká polícia v Trnave a v Dunajskej strede, kde policajti na nové priestory ešte čakajú. Práve presťahovanie sa bratislavskej cudzineckej polície 19. marca do nových väčších priestorov s posilnením zamestnancov malo priniesť aj rýchlejšie vybavenie cudzincov. "Úrad hraničnej a cudzineckej polície o tejto situácii vie a robí všetko pre to, aby došlo na jednotlivých oddeleniach cudzineckej polície k zlepšeniu. Dôvodom je však aj takmer 50 percentný nárast počtu žiadostí cudzincov," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

Celý proces na úrade trvá v rozmedzí 15 až 45 minút. Policajti v Bratislave vybavia 200 až 300 osôb denne. Podľa cudzincov, ktorí majú strach hovoriť pred kamerou sa ale ani s lístkom nie vždy dostanú v daný deň k úradníkovi.

Zbytočné niekoľkohodinové čakanie by urýchlilo elektronické prihlasovanie sa. To funguje o prvého mája, no nie pre všetkých. Týka sa ale iba väčšej skupiny cudzincov, ktorých takto prihlásia ich zamestnávatelia. "V súčasnosti preverujeme aj ďalšie možnosti zapojenia cudzincov do tohto pilotného projektu, to by mali byť vysokoškoláci a samozrejme popritom preverujeme aj ďalšie možnosti, ako by sme tento projekt spustili celoplošne a teda pre všetkých cudzincov," dodala Denisa Baloghová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy