Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda mimoriadne presunula rokovanie do Lekároviec. Po veternej smršti obci pomôže
Zdielať na

Vláda mimoriadne presunula rokovanie do Lekároviec. Po veternej smršti obci pomôže

LEKÁROVCE / Výjazdové rokovanie vlády sa malo vo štvrtok konať v Sobranciach. Ministri ale vplyvom mimoriadnej situácie v neďalekých Lekárovciach improvizovali. Priamo v teréne zisťovali škody a napokon prisľúbili obci okamžitú finančnú pomoc.

Kalamita v Lekárovciach prinútila vládu reagovať. Miesto zasadnutia kabinetu sa tak na poslednú chvíľu zmenilo. Ministri sa najprv prešli po dedine, aby na vlastné oči videli spúšť, ktorú po sebe zanechala veterná smršť. Miestni dokonca hovoria o tornáde s obrovskou silou, pretože z domov a obecných budov zmizlo viac ako 30 striech. Vláda na svojom rokovaní rozhodla o okamžitej finančnej pomoci. "Sumu do 500 000 eur, s tým že už v piatok bude presunutá záloha 300 000 eur na účet tejto obce," povedal premiér Pellegrini. 

V dedine je vyhlásený mimoriadny stav. Zasahujú tu nielen hasiči a policajti, ale následky smršte pomáhajú ľuďom odstraňovať aj príslušníci armády. Predbežné škody zatiaľ vyčíslené neboli, stále pribúdajú nové zistenia. Ak by sa ľudia ocitli dlhodobo bez strechy nad hlavou, na ich záchranu sa má uvoľniť aj finančná rezerva predsedu vlády.  

​Pellegrini informoval, že schválila aj regionálnu pomoc pre mesto a obce okresu Sobrance vo výške 1 150 000 eur. Mesto Sobrance dostane 50 000 eur na rekonštrukcie miestnych komunikácií. Viac o 21 000 eur dostane mesto aj na rekonštrukciu športového areálu oproti plánovanej sume 53 000 eur.

Z podpory vlády sa má realizovať aj modernizácia tepelného hospodárstva v Sobranciach. Opraviť by sa mali aj základné a materské školy, kultúrne domy a podporia aj lokálne cirkvi či umenie. 

 Pozrite si reportáž o tejto veternej smršti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy