Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
VIDEO: Východ Slovenska zasiahol vzdušný vír pripominajúci tornádo
Zdielať na

VIDEO: Východ Slovenska zasiahol vzdušný vír pripominajúci tornádo

LEKÁROVCE / Silný vietor zasiahol časť východného Slovenska. Desiatky hasičov zasahovali pre postrhávané strechy, polámané stromy, poškodené stĺpy a aj elektrické napätie. Obyvatelia obce hovoria o Tornáde. Silný vietor bral so sebou všetko, čo mu stálo v ceste.

Desiatky rodín prišli o strechu nad hlavou. Množstvo profesionálnych a aj dobrovoľných hasičov pomáha obyvateľom odstraňovať následky škôd ešte aj vo štvrtok. Svoje výjazdové zasadanie tam mimoriadne presunula aj vláda. Silný vietor lámal stromy a postrhával strechy z niekoľkých rodinných domov.  Víchrica trvala len niekoľko sekúnd, no stihla napáchať obrovské škody. Vzduchom lietali plechové strechy až do vzdialenosti desiatok metrov. 

Išlo o skutočné tornádo?

Na záberoch videa je vidieť vzdušný vír podobajúci sa tornádu. Meteorologička Miriam Jarošová vysvetlila o čo v skutočnosti mohlo ísť. "Podľa videa a záberov, ktoré som už videla to skutočne vyzerá ako tornáda. Ide zrejme ale o supercelárnu búrku, pravdepodobne takzvanú trombu. Tromba je ako verzia tornáda, je to malý silný rotujúci vzdušný vír," vysvetlila.  

Obyvatelia na takúto skazu neboli vôbec pripravení. Podľa nich to prišlo akoby z ničoho nič. Niektorí sa ani nestihli ukryť do svojich domovov. "Len som si čupol a chránil hlavu, čo iné. Ako tornádo. Normálne bol lievik, tehly, plechy v tom a to lietalo dookola. To ako keby tank buchol. Nie že hrmelo, to tak búchalo," opísala obyvateľka obce. Silný vietor strechu odfúkol aj zo skladu s obilím. "Zmizla strecha za 50 sekúnd. Škody sú obrovské, my to rátame v státisícoch," uviedol majiteľ firmy.  

Víchrica poškodila, alebo celkom strhla strechy na približne tridsiatich objektoch. K hasičom sa vo štvrtok pripojila aj armáda. "Zobralo nám strechu z osembytovej jednotky, z kultúrneho domu a zničilo nám všetko na futbalovom ihrisku. Šatne, tribúnu, to všetko je zrovnané so sebou," opísal starosta obce Milan Örmezey.  

​ Prírodný živel našťastie nespôsobil žiadne zranenia. Ľudí však teraz čaká oprava svojich príbytkov, ktorá určite nebude lacnou záležitosťou. "Možno polovica obce je zdevastovaná. Nemáme ešte vyčíslené škody, na odstraňovaní škôd sa pracuje," povedal starosta obce Milan Örmezey.  

​ 

Pozrite si reportáž o silných lejakoch, ktoré postihli stredné Slovensko:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy