Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Suspendovaný kňaz Lajcha skončil na úrade práce. Kňazom zostane, tvrdí
Zdielať na

Suspendovaný kňaz Lajcha skončil na úrade práce. Kňazom zostane, tvrdí

TRENČÍN / Celý život zasvätil Bohu, deväť rokov bol farárom a nakoniec skončil na úrade práce. Michal Lajcha, ktorý napísal knihu, v ktorej kritizuje celibát a pomery v cirkvi bol suspendovaný biskupom. Prišiel o farnosť aj svojich veriacich.

Suspendovaný kňaz Michal Lajcha najnovšie rozšíril rady nezamestnaných. Svoju farnosť musel opustiť krátko nato, ako začal verejne kritizovať celibát. Suspendoval ho biskup banskobystrickej diecézy. "Vďaka knihe som skončil na úrade práce, nie som naivný. Keby som sa bál roboty, úradu práce, tak nepíšem tú knihu," vysvetlil.  Michal Lajcha. Podľa jeho slov prežíva hektické obdobie. To, že napísal knihu, v ktorej kritizuje celibát ale aj pomery v cirkvi neľutuje. "Mám absolútne čisté svedomie, bolo to dlhé pripravovanie," pokračoval.

Ešte prednedávnom slúžil omše, oddnes je však nezamestnaný. "Nebojím sa, verím si. Verím, že nájdem prácu, ktorá ma bude baviť," povedal s odvahou. Michal Lajcha tvrdí, že rovnako ako je kontroverzná jeho kniha, také sú aj reakcie ľudí, s ktorými sa stretáva. Váži si, že ho podržali najbližší.

O vyjadrenie sme požiadali, aj jeho bývalého zamestnávateľa – banskobystrickú diecézu. Odpovede sme sa však nedočkali. "To kňazstvo mi nikto nezoberie, zostanem kňazom navždy," pokračoval Lajcha. Napriek tomu, že si uvedomuje, že jeho kniha žiadne veľké zemetrasenie v cirkevných radoch nespôsobí, je spokojný, že ju napísal. "Ja urobím čo je v mojich silách a výsledok nechám na Boha. Ale ja budem mať čisté svedomie, že som spravil čo je v mojich silách," dodal na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy