Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
EXKLUZÍVNE: Suspendovaný kňaz Lajcha prehovoril o konaní diecézy
Zdielať na

EXKLUZÍVNE: Suspendovaný kňaz Lajcha prehovoril o konaní diecézy

BANSKÁ BYSTRICA / Podľa slov už suspendovaného kňaza Michala Lajchu, dôvodom jeho suspendácie je výlučne kniha, ktorú spolu s kňazom Petrom Lucianom Balážom napísali a vydali. I keď oficiálne bolo dôvodom údajné porušenie pracovných povinností vo farnosti. Banskobystrický biskup Marián Chovanec zbavil kňažstva aj Petra Baláža, ktorý sa odmietol od knihy, kde je spoluautorom, dištancovať. Rovnako tak sa jej nezriekne ani Michal Lajcha.

Michal Lajcha je bez farského úradu už týždeň. Po suspenzii biskupom Banskobystrieckej diecézy Chovancom, v rozhovore pre TV JOJ tvrdí, že dôvod zbavenia kňažstva nie je to, že si vzal na farnosti 2 týždne voľna ale kniha, ktorú spoločne napísal s kaplánom Balážom. Toho biskup suspendoval v stredu. "Baláža suspendovali čisto za túto knihu. Čím sa prezradili, že moja suspenzia bola fraška. Od Baláža chceli, čo by chceli určite aj odo mňa keby s nimi vediem dialóg, stiahnuť a odvolať knihu. Zničiť, nepredávať, nerozširovať, dištancovať sa. Odvolať a ľutovať. Hovorím aj za Petra: Je naivné si myslieť, že 6 ročnú prácu pre postrašenie biskupom odvolám," vysvetlil kňaz Michal Lajcha s tým, že si stoja za každým slovom v knihe.

Podľa Lajcha dôvod, prečo dostal defacto hodinovú výpoveď od biskupa Chovanca je aj to, že neprišiel na stretnutie so samotným biskupom. Lajcha vysvetlil, čo ho odradilo od priameho kontaktu s nadriadeným, ku ktorému ako tvrdí, stále prechováva prirodzenú autoritu. "Pokorne musím priznať, že som nemal na to. Ja som citlivý človek, mnohí kňazi akoby si odpľuli pri mne. Šibe mu, nakop ho. Ťažko by som to vnímal, kým by som sa dostal k pánovi biskupovi, koľko ľudí by som musel stretnúť," povedal k stretnutiu, ktoré sa nekonalo.

Baláž s Lajchom spísali knihu, ktorú považujú za celoživotné dielo, poslanie a misiu, na konci ktorej očakávajú zásadnú zmenu. Zrušenie povinného celibátu pre katolíckych kňazov, ktorý považujú obaja duchovní za neudržateľný. Tvrdý opis toho, ako je celibát desiatky rokov v ich cirkvi zdôvodňovaný, striktne praktizovaný a najmä uzákonený je dôvod, prečo napísali knihu, pre ktorú sa stali ako tvrdia, pre biskupov neprijateľnými.  "Mne povedal jeden vysokopostavený kňaz, funkcionár,  ži si ako chceš, keď máš problém sa vyspovedaj. Kým nebudú na teba chodiť listy, nerieš nič, nemá ti čo chýbať," pokračoval Lajcha.

Banskobystrická diecéza o dôvodoch suspendovania Petra Baláža ani v nedeľu neposkytla žiadne konkrétne vysvetlenie."Kancelária Biskupského úradu v Banskej Bystrici nemá súhlas Petra Baláža, aby verejne informovala o ich vzájomnom vzťahu," uviedol Biskupský úrad v Banskej Bystrici. Lajcha tvrdí, že on sa do kňažstva už nevráti. Baláž, ak niekedy ku zmene pravidiel celibátu pre katolíckych duchovných dôjde, chce opäť slúžiť veriacicm, hoci by mal čakať aj 15 rokov.

Pozrite si reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy