Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Škola vymenila učebnice za odborníkov. Pre žiakov vznikla nová forma učenia
Zdielať na

Škola vymenila učebnice za odborníkov. Pre žiakov vznikla nová forma učenia

Archívne video

BRATISLAVA / Spôsobov ako sa učiť je niekoľko. Na jednej z bratislavských základných škôl sa neučili z učebníc, tie zamenili za ľudí z praxe. Vyučovanie tak prebiehalo formou diskusie na rôzne celoplošné témy.

Žiaci v utorok nahradili učebnice reálnymi ľuďmi, s ktorými mohli diskutovať o celospoločenských témach, ktoré ich najviac zaujímajú. "Vnímam tú atmosféru a deti ako diskutujú v tých jednotlivých diskusných kluboch, že naozaj to bol dobrý výber," uviedla riaditeľka ZŠ a MŠ Komenského Tatiana Kizivatová. Tejto diskusii predchádzalo to, že deťom 7. až 9. ročníka ZŠ pribudla približne pred 2 rokmi 1 vyučovacia hodina dejepisu týždenne. Tento dejepis je však na niektorých školách trochu iný, ako ten klasický.

" V škole sa hovorí o bunkách a kvadratických rovniciach, ale o témach ako migrácia a kultúrne rozdiely sa veľmi nehovorí. Tak všetky tieto témy sú súčasťou tej publikácie," pokračovala Miriam Bianchi Schrimpelová, riaditeľka odborného nakladateľstva Raabe.  Aby deti o týchto témach len nepočúvali na vyučovaní, ale chceli o nich aj hovoriť, na ZŠ Komenského v Bratislave sa rozhodli, že vyskúšajú zavolať odborníkov s praxe, ktorí im povedia svoje skúsenosti z reálneho života.

"Pokiaľ nebudeme diskutovať, tak sa budeme uzatvárať vo svojich bublinách a vytvárame väčšie a väčšie polarizácie a medzery medzi nami," povedal Dušan Ondrušek, diskutujúci a spoluautor knihy dejepisu. Žiaci tak v spôsobe vyučovania pokračovali s radosťou aj naďalej. 

Pozrite si reportáž o Rusínskej škole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy