Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kauza odmeny pre advokáta Bžána pokračuje, MH manažment končí
Zdielať na

Kauza odmeny pre advokáta Bžána pokračuje, MH manažment končí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Kauza odmeny pre advokáta Bžána, ktorý Slovensko zastupoval v spore o Gabčíkovo, nie je uzavretá ani po roku. Štát milióny od právnika zatiaľ nevysúdil, samotný právnik hovorí o absurdnom postupe v rozpore s právom. Spoločnosti MH manažment, ktorá odmenu takmer 70 miliónov odsúhlasila, medzitým hrozí zánik.

Na začiatku bol spor Slovenska o Gabčíkovo za 700 miliónov eur a 70 miliónová odmena pre kanceláriu advokáta Bžána, ktorý prípad pre štát vyhral. Zmluvu podpísalo bývalé vedenie štátnej spoločnosť MH manažment, ktoré po ostrej kritike opozície aj médií odmenu skresalo na štvrtinu sumy a nakoniec museli odísť. Nové vedenie štátnej spoločnosti zmluvu považuje za neplatnú a žiada, aby o výške odmeny rozhodol súd:

Advokát Andrej Leontiev hovorí: "MH manažment žaluje celú odmenu, t. j 21 miliónov. Myslím si, že je to najspravodlivejší spôsob, ako túto mediálne aj spoločensky citlivú kauzu uzatvoriť, že na konci o tom, čo je primerané, rozhodne súd."

Advokátska kancelária Bžán vo svojom vyjadrení píše: "Postup spoločnosti MH Manažment v tejto veci považujeme za nešťastný, nepochopiteľný a nesprávny. Tým, ako spoločnosť postupuje voči našej AK, zrejme naznačuje, že za 100%-ný úspech v konaní o 700 miliónov nepatrí našej AK žiadna odmena, t. j. že sme mali poskytnúť právne služby zadarmo a na vlastné náklady."

Andrej Leontiev vraví: "Skutočne, sporná je len ta výška odmeny, ktorá bola prijatá za tú právnu službu."

Zmluvu skritizoval aj úrad pre verejné obstarávanie. MH Manažment okrem toho spochybnil aj zmluvy, ktoré uzavrelo predchádzajúce vedenie.

Aby advokáti, ktorí pracujú pre štát nedostávali sporné odmeny MS pripravilo návrh, ktorý by to mal upraviť, zatiaľ však neprešiel v medzirezortnom konaní.

Minister spravodlivosti Gábor Gál dodáva: "K tomu došlo X zásadných pripomienok a teraz sa o nich rokuje."

Návrh hovorí o tom, že štát by mal predovšetkým využívať svojich právnikov, kým služby advokátskych kancelárií len vo výnimočných prípadoch. Stanovuje tiež maximálnu odmenu - čím vyššia suma je v hre, tým nižší podiel pre právnika.

Minister Gál hovorí: "Nebolo by to zlé aj vzhľadom na to, aké veci sme tu v minulosti museli riešiť."

Súd zatiaľ nestanovil termín, kedy o žalobách rozhodne. Neistý je aj osud samotnej spoločnosti MH manažment. Krátko po vypuknutí kauzy minister Žiga zvažoval, že spoločnosť zruší: "Technicky sme pripravení, politické rozhodnutie neviem prejudikovať, ale reálne to je."

A v suchu zatiaľ nie je ani bývalé vedenie MH Manažmentu. "Vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky od minulého roku vedie trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku," hovorí hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Pripomeňte si, ako prebiehalo odvolanie vedenia MH manažment:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy